Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Descartada una moció per cedir de forma immediata un terreny a l'Horta del Valira per al nou hospital de la Seu

Descartada una moció per cedir de forma immediata un terreny a l'Horta del Valira per al nou hospital de la Seu

L'equip de govern (Junts i ERC) rebutja la proposta de Compromís en considerar que condicionaria la viabilitat dels estudis d'INEFC i assegura que la decisió se supeditarà a l'opinió tècnica dels experts. La CUP demana que no se'ls exclogui del debat sobre el model sanitari
Ple municipal de la Seu d'Urgell 13.09.2021
14/09/2021 18:25

El ple de la Seu d'Urgell ha rebutjat, amb els vots en contra de l’equip de govern (Junts i ERC) i de la CUP, una moció de Compromís que demanava cedir "de manera immediata" al Departament de Salut un terreny municipal situat a l’Horta del Valira per a la possible construcció d’un nou hospital. L'equip de govern ha defensat que aquesta cessió implicaria paralitzar el concurs públic per a l’edifici docent de la nova Universitat d’INEFC Pirineus, que està previst que s'ubiqui en aquests terrenys. Per la seva banda, la CUP ha denunciat que se'ls ha exclòs del debat sobre el model sanitari.

En resposta a la moció, Junts i ERC han indicat que porten molts mesos treballant per aconseguir tenir un nou hospital comarcal a la Seu d’Urgell i que els contactes s’han intensificat les darreres setmanes amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. En aquest sentit, l'alcalde urgellenc, Jordi Fàbrega, ha informat que tècnics de la Generalitat i de l’Ajuntament ja han mantingut reunions per trobar la ubicació més favorable. "Caldrà una decisió tècnica, que haurà de tenir en compte l'accés de les ambulàncies, el funcionament d'un heliport o una possible ampliació futura, entre d'altres aspectes", ha especificat.

Jordi Fàbrega també ha insistit en el fet que el concurs per a l'edifici d'INEFC, -que hauria d'aturar-se si se cedissin els terrenys per a l'hospital- va ser aprovat en el seu moment amb el vot favorable del principal grup de l'oposició i que ajornar-lo "comprometria molt seriosament la viabilitat dels estudis universitaris". Ja hi ha 12 empreses interessades.

Diverses possibles ubicacions

Pel que fa als terminis, l'alcalde de la Seu ha manifestat que "no ens podem precipitar tenint en compte que la decisió no cal que sigui immediata, i que hi ha altres possibilitats a part de l'Horta del Valira, fins i tot més ben valorades pels tècnics del Departament". Un dels terrenys que s'han ofert es troba a la zona del parc de Bombers de la ciutat. "Malgrat que hi ha una part inundable, és possible adaptar el projecte, per al qual ens demanen una superfície mínima de 12.000 m2", ha assenyalat el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Gurrera. Fàbrega ha insistit que tant el nou hospital com la universitat, són "compatibles i vitals per a l’Alt Urgell".

Per la seva banda, el vicealcalde Francesc Viaplana ha alertat que cal anar tots en bloc perquè el projecte hospitalari no es posi en risc. "No és bo crear dubtes sobre aquests temes", ha comentat. Viaplana també ha afirmat que el consistori urgellenc farà tot el que sigui possible per no perdre l'oportunitat de tenir aquest nou equipament i ha puntualitzat que és conscient que els fons Next Generation fan creure que el nou hospital és viable. "La decisió tècnica determinarà el millor solar", ha apuntat. Així mateix, el vicealcalde urgellenc ha considerat "poc seriós" per part de Compromís defensar el diàleg i dir que s'apartarà la política del tema del nou hospital "i fer una roda de premsa i presentar una moció d'aquest tipus". Per Viaplana, "no és una manera coherent d'actuar".

Debat sobre el model sanitari

En la seva intervenció, la CUP ha justificat el vot contrari a la moció de Compromís perquè no està d'acord en el fet que la planificació s'estigui fent només amb una part dels agents polítics i sense integrar tots els professionals. La regidora Xènia Antona ha qüestionat que s'hagi creat una taula d'experts sense que la seva formació hi sigui representada. Alhora, creu que caldria enfocar el debat en el model sanitari i no en la ubicació de l'equipament. "Hauríem de tenir clara la gestió, solucionar la manca de professionals o preveure el pressupost que es requerirà", ha apuntat Antona. "Entenem que s'està començant la casa per la teulada i que ja existeix una taula de treball per parlar-ne, tot i que no es convoca", ha reblat.

En relació amb aquesta qüestió, l'alcalde urgellenc, Jordi Fàbrega, s'ha mostrat convençut que la millor opció és que siguin experts en gestió i planificació sanitària independents els que redactin el document sobre el nou hospital. Pel que fa al model sanitari, ha assegurat que el canvi de gestió es decidirà al Patronat de la Fundació Sant Hospital. "Ja es va comunicar la voluntat política de tots els grups que el centre tingués una titularitat 100 per cent pública", ha dit.

Importància de l'equipament

El portaveu de Compromís, Joan Barrera, ha defensat la seva moció sobre la cessió immediata dels terrenys com un exercici de "responsabilitat". Per Barrera, la bona notícia és que hi haurà un hospital el 2023, però ha instat a anar ràpid per assegurar el projecte "segons el coneixement que tenim de fonts del departament de Salut". Pel que fa al posicionament contrari de la resta de grups, Barrera ha lamentat els dubtes de l'equip de govern entre la ubicació de Horta del Valira i la zona de Bombers. "En el tema del nou hospital no es pot dubtar i no es pot perdre el temps", ha indicat.

El portaveu de Compromís lamenta "que no s'hagi pogut decidir la cessió malgrat que és molt important per a la qualitat de vida dels ciutadans; esperem que no es perdi l'oportunitat i que sigui una realitat el més aviat possible".