Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Descartada una moció per rebaixar l'IBI a la Seu d'Urgell

Descartada una moció per rebaixar l'IBI a la Seu d'Urgell

La moció de Compromís va ser rebutjada per la resta de grups de l'oposició (Convergència, ERC i la CUP). El ple va qüestionar de forma especial la baixada lineal de l'impost
Ple Municipal de la Seu d'Urgell (14.11.2016)
18/11/2016 12:35

El ple de la Seu d'Urgell ha descartat aquest dilluns una moció de Compromís en què es plantejava una rebaixa del 5 per cent de l'IBI a la ciutat. La proposta del principal grup de l'oposició va rebre el vot contrari de la resta de partits del consistori urgellenc (Convergència, ERC i la CUP).

El text debatut instava a fer un esforç per reduir el tipus impositiu de cara a propers exercicis fiscals, a més d'iniciar un procés d’ajut als petits comerços, tot realitzant bonificacions de la quota de l'IBI dels locals comercials del centre històric i de zones d’especial interès, via subvencions sobre la quota líquida a pagar, "per tal de facilitar el lloguer comercial i incentivar l’obertura de locals i empreses”, segons va indicar Compromís.

Posicionament dels grups

En relació amb la moció, el tinent d'alcalde d'Hisenda, Jesús Fierro, va titllar la petició de "reiterada" i va recordar que ja s'hi ha respost en d'altres sessions plenàries. Fierro va voler deixar clar el sentit negatiu del seu posicionament, recordant que malgrat les argumentacions de Compromís "fa vuit anys que l'equip de govern (Convergència) no apuja els impostos". Així mateix, va assenyalar que els ajuts actuals al casc antic de la Seu són superiors a la rebaixa que planteja el text, puntualitzant que tampoc seria bo "subvencionar locals tancats". 

El polític urgellenc va advertir que el text presentat al plenari contenia dades "poc rigoroses" a l'hora de plantejar els imports de l'IBI, amb comparatives amb ciutats que no són referents i dades de renda que no s'adiuen amb la realitat de la zona, molt vinculada amb Andorra. A més a més, Fierro va deixar constància que els descomptes proposats a través del superàvit "no són gens fàcils d'aplicar" des del punt de vist de la intervenció municipal.

Per la seva banda, ERC va expressar el seu desacord amb la proposta tant amb la solució plantejada com amb la conclusions que porten a presentar la iniciativa al ple. La regidora republicana Berta Vidal va especificar que l'IBI no és just per la seva linealitat, ja que és igual per a tots, sigui quin sigui el valor cadastral, "i tampoc seria just aplicar una rebaixa global, beneficiant tant als grans com als petits propietaris, i també les persones o bancs que tenen pisos buits".

Vidal va optar per explorar possibilitats legals per incrementar la base dels immobles que tenen els valors cadastrals més alts i trencar així la linealitat de l'impost. També va posar sobre la taula la possibilitat d'un recàrrec del 5 per cent per als pisos no ocupats, fet que podria dinamitzar algunes zones de la ciutat. "Seria bo un debat municipal sobre la qüestió fiscals, tenint en compte que el nostre model s'emmiralla amb països com Noruega", va dir.

Finalment, el regidor de la CUP Pau Lozano també va posicionar-se en contra de la moció per la baixada lineal proposada en el text, tot subratllant "la importància de l'IBI com a ingrés municipal". Pel que fa a la subvenció d'aquest impost al centre històric, Lozano va replicar que hi ha d'altres fórmules d'ajudar el sector comercial, ja que la majoria són de lloguer i la rebaixa només afavoriria els propietaris.

Resposta de Compromís

El regidor de Compromís, Joan Barrera, va cloure el debat celebrant les possibles coincidències amb la resta de grups i va instar-los a "explorar sobre la linealitat de l'impost" i estudiar l'aplicació d'una rebaixa basada en aquest concepte, per exemple, a immobles amb un cert valor cadastral. Barrera també creu positiva una mesura en què s'establís un recàrrec del 5 per cent de l'IBI per als habitategs buits.

Mostrar formulari de contacte