Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / 'Desenterrant el passat' continua amb la presentació de la recerca de la primera Beca Ciutat d'Urgell

'Desenterrant el passat' continua amb la presentació de la recerca de la primera Beca Ciutat d'Urgell

Jacinto Bonales, doctor en Història per la UdL, explicarà el seu treball 'El mercat de la terra a l’Alt Urgell (segles XVI-XIX)'. L'acte, aquest dimecres al vespre (20.00 h) a la Sala de Sant Domènec, és d'accés gratuït amb reserva prèvia
'Desenterrant el passat'
12/10/2021 11:22

El cicle 'Desenterrant el passat' també aposta per la promoció dels joves que fan treballs de recerca sobre l'Alt Urgell. Per això, el proper acte de l'edició d'enguany servirà per presentar el treball de recerca que ha guanyat la primera Beca Ciutat d’Urgell d’estudis històrics. L'acte es farà aquest dimecres, dia 13, a les 8 del vespre a la Sala de Sant Domènec de la Seu.

La nova beca fou convocada en la seva primera edició l’any 2019 per l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, l’Arxiu Comarcal i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell. L'objectiu amb què es va crear era reforçar la dinàmica de recerca històrica a través de la realització d’un treball de recerca sobre algun aspecte inèdit de la història de la comarca.

Aquesta primera beca fou atorgada a l’historiador Jacinto Bonales Cortés, per la seva proposta d’investigació 'El mercat de la terra a l’Alt Urgell (segles XVI-XIX)'. Bonales és doctor en Història per la Universitat de Lleida i té una gran experiència com a professional en recerca històrica i patrimonial. Ha destacat pels seus treballs d’anàlisi i interpretació del patrimoni cultural del paisatge.

L'evolució de la propietat de la terra

El treball finançat per la beca Ciutat d’Urgell desenvolupa un ambiciós projecte sobre l’evolució de la propietat de la terra a l’Alt Urgell des de la feudalització i fins al final de l’Antic Règim, entre els segles XII i XIX, contextualitzada amb els grans processos socioeconòmics i les tensions que hi va haver entre els propietaris de la terra i els seus vassalls al llarg de set segles.

El treball de Bonales vincula sistemàticament les realitats de l'actual comarca de l'Alt Urgell amb el context de les comarques veïnes, perfectament conegut per l’autor arran del seu bagatge d'investigador solvent i contrastat. Cal destacar també l’ús que fa de fonts diverses, complementàries i de gran recorregut cronològic, en alguns casos poc utilitzades en la historiografia local, i el tractament estadístic de les dades. Des de l'Arxiu Comarcal valoren que "el resultat és, en definitiva, una investigació troncal, de caràcter transversal i de consulta obligada per a qualsevol treball posterior que tracti sobre l’evolució econòmica i social en terres de l’Alt Urgell i de l’Alt Pirineu català".

L’assistència a l'acte és oberta a tothom, tot i que cal inscripció prèvia. Es pot confirmar a l’enllaç http://agenda.laseu.cat/espaiermengol/. La conferència també es podrà seguir per streaming, a l’enllaç https://youtu.be/byjQFWUoVGI.