Desenvoluparan a la Vall Fosca el prototip d’una serradora portàtil intel·ligent
La cooperativa Envall, que la impulsa en col·laboració amb la UPC i el CSIC, creu que el nou mitjà pot revolucionar el procés de serrat local de fusta perquè el farà molt més econòmic, productiu, versàtil i segur
Envall Cooperativa, conjuntament amb la UPC i el CSIC, desenvoluparà des de la Vall Fosca un prototip d’una serradora portàtil intel·ligent. El president d'aquesta societat del Pallars Jussà, Josep Plasencia, ha dit que aquest projecte ha de permetre “revolucionar el procés de serrat local de fusta”, automatitzant-lo i millorant-ne “dràsticament” la productivitat, eficiència, seguretat i versatilitat.
Les serradores industrials són instal·lacions de gran format amb tecnologia que costa milions d’euros, inviable per petites empreses. La serradora que plantegen serà de mida reduïda per serrar fusta a escala local i transformar la matèria primera en origen. Per desenvolupar el projecte han rebut 250.000 euros d’ajut de Nuclis d'R+D empresarial.
Plasencia ha explicat a l'ACN que les serradores portàtils ofereixen una sèrie d’avantatges sobre les grans serradores a escala industrial: són molt més econòmiques; redueixen els costos de transport i emmagatzematge per l’assecatge; contribueixen a un model de desenvolupament econòmic descentralitzat i distribuït a través del territori; redueixen l’impacte mediambiental de l’explotació forestal; permetent a petits propietaris rurals obtenir una font d’ingressos addicional a la seva activitat agrícola o ramadera habitual; i contribueixen a la gestió responsable del patrimoni forestal, que en el cas de Catalunya suposa el 63,6% de la superfície total del territori.
I pel que fa al volum de processament, si bé una serradora portàtil tradicional no pot competir amb una planta de serrat industrial, una xarxa de serradores portàtils intel·ligents distribuïdes pel territori, degudament digitalitzades, automatitzades i inclús interconnectades, produint cadascuna fusta pel seu mercat local, sí que podrien fer-ho, ha sentenciat Plasencia.
Antigament, totes les valls del Pirineu tenien la seva petita serradora hidràulica i a tall d’exemple a la Pobla de Segur, al Pallars Jussà, n’hi havia cinc de serradores. Plasencia ha dit que aquest projecte de serradora portàtil intel·ligent persegueix que “amb les noves tecnologies es puguin tornar a aprofitar els recursos del territori d’una manera eficient”.
La Serradora Portàtil Intel·ligent
La Serradora Portàtil Intel·ligent que desenvoluparan partirà del disseny tradicional de la serradora portàtil amb serra de cinta, amb un llit de treball amb rodes per al transport i els elements mecànics habituals per a la càrrega, subjecció i rotació del tronc i integrarà tres eines de tall diferents per tal d'aprofitar els avantatges que ofereixen cadascuna: una serra de cinta com a serra principal, una serra de disc com a serra complementària i un capçal fresador per als acabats, element inèdit a les serradores actuals, que li permetrà fabricar productes més complexos.
Aquesta nova màquina incorporarà tres avenços tecnològics significatius que permetran la plena digitalització i automatització de tot el procés de serrat: un sistema de modelatge 3D del tronc amb visió per computador senzill i econòmic, un sistema d’optimització del tall fent ús d’algoritmes que planificarà els talls a fer de manera automàtica, aprofitant la fusta al màxim i reduint significativament les minves i un sistema d’automatització dels processos mecànics, que controlarà el sistema de càrrega, col·locació i rotació del tronc, així com les tres eines de tall, millorant la facilitat d’ús, la seguretat i l’eficiència en tot el procés.
Plasencia ha dit que aquest projecte de prototip de Serradora Portàtil Intel·ligent demostra que des del Pirineu també es pot contribuir al desenvolupament industrial del país.
Aquest projecte es realitzarà a través d’un consorci liderat per Envall Cooperativa i participat per dos centres com a socis tecnològics: l’Agrupació de Centres per la Factoria Digital Avançada (DigiFACT) a través del Centre de Disseny d’Equips Industrials (CDEI) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).