Detectades més de 20 rèpliques del terratrèmol d'aquesta matinada passada a l'Alt Urgell
Tots aquests nous moviments han estat d'una magnitud inferior a 2 i per això han estat menys percebuts. Fins al migdia l'ICGC ja havia rebut més de 300 respostes de veïns que han notat clarament el sisme
L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha confirmat la detecció de més de 20 rèpliques -només pel que fa al matí i el migdia- del terratrèmol que s'ha produït aquesta matinada passada a l'Alt Urgell, concretament a prop d'Os de Civís (municipi de les Valls de Valira).
L'òrgan de la Generalitat, però, ha puntualitzat que aquests nous moviments són en tots els casos per sota de la magnitud 2 a l'escala de Richter i que, per tant, són més difícils de percebre. En canvi, el que hi ha hagut inicialment (a les 03.03 h), amb una intensitat de 3,8, ha estat "àmpliament percebut" i no només a l'Alt Urgell. Cal recordar que l'epicentre s'ha localitzat a la zona del coll de la Botella, a tocar del límit amb el Pallars Sobirà i amb Andorra, i que per això també l'ha notat molta gent tant a la comarca veïna com al Principat.
Paral·lelament, l'ICGC ha tingut una molt bona resposta a la petició que fa en aquests casos perquè la ciutadania que ha percebut un terratrèmol ompli una enquesta i expliqui el seu testimoni. Fins al migdia ja havien rebut 318 formularis complimentats, una xifra que ha seguit augmentant a la tarda.
Dos dels molts veïns de la Seu que ho han viscut, Pere Sumarroca i Maria Jesús Hernández, han explicat a RàdioSeu que s'ha produït la coincidència que en aquell moment estaven desperts, perquè s'havien aixecat per anar al lavabo, i per això s'han adonat completament del sisme. Han detallat que en principi han pensat que algú havia caigut o que era un cop de vent, però que en pocs segons ja han sospitat que es tractava d'un terratrèmol. D'altres testimonis n'han destacat, com sol passar en aquests casos, el moviment basculant de les estructures dels edificis o bé el desplaçament i la sacsejada de mobles i objectes de la llar.
Sismes a prop de la Seu i d'Andorra
També consultat per RàdioSeu, el sismòleg de l'ICGC Josep Batlló ha recordat que aquest terratrèmol "no és el primer" d'aquesta importància que hi ha a l'entorn d'Os de Civís i ha subratllat que aquesta ubicació -a l'extrem nord de l'Alt Urgell- fa que molta gent el percebi, perquè és a prop no només de la Seu d'Urgell sinó també, i sobretot, de les tres parròquies on es concentra la gran majoria de la població andorrana: Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i la Massana.
Pel que fa als precedents recents, Batlló ha esmentat especialment el que hi va haver el 3 d'abril de 2019, amb epicentre a la Parròquia d'Hortó (Ribera d'Urgellet) i que, a causa de la seva magnitud (4,2), va ser percebut arreu dels Pirineus i fins i tot a l'àrea de Barcelona. I més recentment, el de magnitud 3,6 que hi va haver el novembre de 2021 a Os de Civís.
Des de l'ICGC, de fet, recorden que l'Alt Urgell i el conjunt dels Pirineus segueixen sent una "zona sísmica" activa, pel fet de tenir el seu origen geològic en el xoc de dues grans plaques. Afortunadament, al llarg de les darreres dècades no hi ha hagut terratrèmols tan potents i destructius com els de segles enrere a la mateixa àrea. Una part d'aquesta informació es coneix gràcies als arxius del Bisbat d'Urgell, on hi ha documents que deixaven constància de les conseqüències d'aquests episodis. A nivell més contemporani, els registres històrics de què disposa la Generalitat apunten que les magnituds esmentades anteriorment són, més o menys, les màximes a què s'ha arribat des de ja fa molts anys. En tot cas, apunten que cal seguir sempre alerta amb l'evolució d'aquests replegaments naturals perquè, a diferència dels fenòmens meteorològics, els sismes potents són molt més difícils de predir abans no es produeixin.