Detectats 20 positius amb el cribratge massiu dut a terme a la Seu d'Urgell
La xifra representa al voltant d'un 1,5% de les 1.338 proves fetes aquesta setmana passada. Al conjunt de Catalunya, la mitjana de contagis detectats amb aquest sistema, aplicat sobretot en barris on s'ha detectat brots, és del 2,2%
El cribratge massiu que es va dur a terme aquesta setmana passada -entre dimecres i divendres- a la Seu d'Urgell ha permès detectar un total de 20 nous casos positius de COVID-19 a la ciutat. Això representa aproximadament un 1,5% del total de proves que es van fer a veïns i veïnes de la capital alturgellenca. Cal recordar que en aquest procés hi han participat un total de 1.338 persones; és a dir, més del 10 per cent de la població censada al municipi.
El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha presentat aquest dimarts a la tarda el balanç d'aquest i d'altres cribratges generals que s'han fet els darrers dies en diverses ciutats on s'havia detectat brots de COVID-19. Argimon ha posat en valor la importància d'aquest sistema perquè creu que és "una eina molt valuosa per a aquest objectiu”, tot i que admet que "no és l’única pràctica rellevant per a assolir-ho". Sobre aquest punt, remarca que “l’important no és tant la quantitat de cribratges que fem, sinó garantir que l’aïllament es faci i de forma correcta”.
L’estratègia de cribratge desenvolupada fins ara l’ha avalada la investigadora del Computational Biology and Complex Systems (BIOCOMSC) de la Universitat Politècnica de Catalunya, Clara Prats, que creu que “si tot va bé i l'estratègia de cribratges és reeixida, a part de tallar cadenes de contagi, s'hauria d'observar una tendència a la baixa”. Per exemple, Prats ha indicat que a Reus i a Terrassa la tendència a l’alça va baixar després 3 o 4 dies del cribratge, mentre que pel que fa a Santa Coloma, amb incidències molt més elevades, al trencament de la incidència a l’alça li va seguir un suau descens. “El cribratge serveix com a tallafocs; el que passi després depèn de molts factors. Mantenir la tendència a la baixa depèn, per exemple, de fer quarantenes”, ha reblat.
El secretari de Salut Pública ha recordat que la situació epidemiològica a Catalunya segueix sent dolenta malgrat la darrera estabilitat dels indicadors principals. Argimon conclou que “no estem bé" i que per això "cal baixar la corba epidèmica i és primordial reduir la interacció social”.
Resultats dels cribratges massius
Des de l’inici dels cribratges massius per detectar persones asimptomàtiques, s'han realitzat un total de 46.439 PCR. Els resultats presenten un 2,2 % de positivitat (1.021 casos). L’objectiu d’aquestes accions és contribuir a trobar persones que són portadores del virus sense saber-ho i tallar les cadenes de transmissió de la malaltia.
En primer lloc, Salut ha destacat les dades d'Alcarràs, una de les poblacions més castigades per la COVID-19 pel que fa a percentatge d'infectats, on el 26 d’agost es van realitzar 380 PCR, de les quals 18 van ser positius (4,7 %).
Del 26 al 28 d’agost, a banda de la Seu, també es van fer un cribatge a Vic, concretament al barri del Remei, amb 994 PCR, de les quals 56 van ser positius (5,6 %).
Els dies 21 i 22 d’agost i del 24 al 27 d’agost també es van realitzar cribratges massius a l'àrea urbana de Granollers. Concretament, a les Franqueses del Vallès es va fer 3.475 PCR, de les quals 57 van ser positius (1,6 %), i 4.547 PCR a Canovelles, de les quals l’1,9 % (87 casos) van donar positiu. Encara a l'Àrea Metropolitana, a l’Hospitalet de Llobregat, els cribratges es van realitzar del 21 al 27 d’agost als barris de Collblanc i la Torrassa. De 1.886 PCR, 49 van ser positius (2,6 %). Pel que fa a Cornellà de Llobregat, en el barri de Sant Ildefons es van fer 4.107 PCR del 24 al 20 d’agost, dels quals un 2,5 % (104 casos), van ser positius asimptomàtics.
A Badalona, les actuacions van començar el 28 i 29 d’agost amb una acció porta a porta a blocs de pisos del barri de la Salut. En aquesta acció es van fer 494 PCR, de les quals 13 van ser positius (2,6 %). Aquesta acció estava plantejada com a complement del cribratge comunitari que es va iniciar ahir a les Àrees Bàsiques de Salut de Llefià i Gran Sol, dirigida específicament a la població de 15 a 40 anys i que durarà fins aquest divendres. Finalment a Terrassa s’han tornat a organitzar cribratges massius, aquest cop als barris de Ca n’Anglada i Can Palet, del 25 al 31 d’agost, les dades dels quals s’estan analitzant i es tindran en pocs dies.
Ampliació a d'altres barris i poblacions
Aquests propers dies també està previst que els cribratges massius per identificar persones asimptomàtiques s’expandeixi a altres municipis del territori català. A part de les proves PCR ja anunciades en diversos barris de l’Hospitalet de Llobregat, Badalona i Sant Boi de Llobregat, també se n’estan organitzant de noves a Lleida i a Salt.
A Lleida els cribratges van començar el 28 d’agost al barri de Balàfia i seguiran els propers dies a d'altres zones. El calendari de cribratges poblacionals proposat pel Departament de Salut inclou també els barris de Pardinyes, Centre Històric, Mariola i Secà de Sant Pere. Pel que fa a Salt (Gironès), es fan del 3 al 5 de setembre i s'adrecen a persones de 15 a 49 anys, sense símptomes.