Deu voltors negres s'incorporen al projecte de reintroducció d'aquesta espècie al Prepirineu
Tres dels rapinyaires es traslladaran a Alinyà i la resta a la instal.lació de Boumort Les aus, que provenen de diferents punts de la Península Ibèrica, passaran un mínim de sis mesos en instal.lacions d'aclimatació
Un total de 10 nous voltors negres s'han incorporat aquesta setmana a les instal·lacions del projecte de reintroducció del voltor negre al Prepirineu. Provenen de diferents punts de la península Ibèrica. Les aus han estat recuperades en centres de fauna d'Extremadura, Andalusia, Múrcia, el País Valencià i Madrid, recollits a Majadahonda al centre de GREFA i cedits al projecte.
Tots els voltors passaran un mínim de sis mesos en instal·lacions d'aclimatació abans de ser alliberats: tres animals a la instal·lació d'Alinyà i set a la instal·lació de Boumort. El mes de setembre del 2013, la incipient colònia de voltor negre comptava al Prepirineu amb 28 exemplars. D'altra banda, pel que fa a la temporada de cria de 2014, hi ha 7 parelles formades, 4 de les quals estan covant.
Durant el temps d'aclimatació, les aus seran alimentades evitant la interacció i qualsevol molèstia (se'ls deixa menjar dins la instal·lació), es familiaritzaran amb l'entorn (veuen l'espai natural que hi ha al voltant) i observen altres voltors negres que ja hi ha en llibertat (que van a menjar a prop). Tot això és molt important per afavorir l'assentament en aquesta zona un cop siguin lliures.
El projecte de reintroducció del voltor negre al Pirineu el promouen el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalunya - La Pedrera. GREFA i Trenca hi participen en l'assessorament i l'execució, juntament amb personal de l'Espai Natura Muntanya d'Alinyà i de la RNC de Boumort. L'Estació Biològica del Pallars Jussà desenvolupa diverses tasques educatives relacionades amb el projecte. REE participa de manera destacada amb el finançament dels emissors que permeten de fer el seguiment dels voltors negres del projecte.
El rapinyaire més gran d'Europa
El voltor negre (Aegypius monachus) és el rapinyaire més gros d'Europa i està catalogat com a vulnerable a la península Ibèrica, on hi ha el 90% de la població europea. A Catalunya es considera en perill d'extinció. S'alimenta sobretot de cadàvers de mida mitjana o petita (ovelles i conills morts, restes de carronya, entre d'altres).
El mes de setembre, la incipient colònia de voltor negre comptava al Prepirineu de Lleida amb 28 exemplars endògens, és a dir, alliberats o nascuts dins el marc del programa de reintroducció Boumort-Alinyà. Si hi afegim de 4 a 6 voltors negres de fora que semblen haver-s'hi agregat, la colònia tindria ara al voltant de 30 individus.
Entre els anys 2009 i 2013, la iniciativa ha comptat amb finançament europeu a través del programa de cooperació territorial Espanya - França - Andorra anomenat NECROPIR (Biodiversitat sostenible al Pirineu: els ocells necròfags, símbols d'una gestió concertada). A més de Catalunya, hi han participat el govern d'Andorra, el de Navarra, la Diputació Foral d'Àlaba i la Ligue pour la Protection des Oiseaux (LPO) de França.
El programa se centra sobre les anomenades espècies carronyaires o necròfagues, trencalòs (Gypaetus barbatus), aufrany (Neophron percnopterus), voltor comú (Gyps fulvus), voltor negre (Aegypius monachus) i milà reial (Milvus milvus). Totes basen la seva alimentació en l'eliminació de les despulles dels animals morts i els cadàvers de la ramaderia extensiva i d'altres animals salvatges.