Dinosfera organitza aquest estiu activitats familiars
El programa inclou visites guiades, passar una nit al museu, sessions de contes, l'observació d'estels i l'elaboració d'un grafit. L'objectiu és donar a conèixer l’excepcional registre fòssil dels dinosaures que van viure a Coll de Nargó fa uns 70 milions d’anys
Dinosfera (Coll de Nargó) i el Museu de la Conca Dellà (Isona) ofereixen un extens programa d’activitats familiars aquest estiu per donar a conèixer l’extraordinari patrimoni paleontològic del Pirineu pel que fa a restes de dinosaures. Ambdós espais formen part del projecte Dinosaures dels Pirineus que, sota la direcció científica de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, impulsa una xarxa d’espais museogràfics sobre aquest àmbit.
Les propostes s'adrecen a un públic familiar i infantil i tenen com a objectiu donar a conèixer l’excepcional registre fòssil de l’etapa final dels dinosaures que van viure en aquesta zona fa uns 70 milions d’anys, així com també altres punts d’interès cultural vinculats al poblament humà del territori. El programa inclou tallers, visites guiades i observacions astronòmiques.
Pel que fa a l'agenda, el 15 i 16 de juliol està prevista a Coll de Nargó l'activitat 'Graffiti a Dinosfera', en què el grafiter Werens farà una creació artística relacionada amb el món dels dinosaures en una de les parets de l’edifici. D'altra banda, s'organitzaran visites guiades als jaciments d’ous de dinosaure els dissabtes i diumenges, del 2 de juliol al 4 de setembre, a les 12 del migdia, i a les 18 hores de la tarda els dissabtes. Les entrades s'han d'adquirir a Dinosfera amb reserva prèvia. El preu serà de 7 euros i l'activitat tindrà una durada de dues hores. Caldrà caminar uns 20 minuts entre anada i tornada.
El programa d'estiu també inclou visites guiades de dimarts a diumenge a la restauració del cocodril del Mirador. El horaris seran els següents: a les 11.30 h, 12.30 h, 13.30 h, 17.30 h i 18.30 h (de dimarts a dissabte) i a les a les 11.30 h, 12.30 h, 13.30 h (diumenges). Un especialista en restauració mostrarà com es prepara l’esquelet d’un petit cocodril de fa 70 milions d’anys. L'activitat, d'una durada aproximada de 30 minuts, està contemplada en el preu de l’entrada al Museu.
Així mateix, Dinosfera oferirà el dissabte 16 de juliol, l'oportunitat de passar una nit al museu, de les 21 hores a les 9 hores de l’endemà. El preu de l'activitat és de 10 euros i cal fer reserva prèvia. Altres propostes són una observació gratuïta nocturna d’estels a Pinyes, el dijous, 4 d’agost, sota la supervisió d’un especialista del Centre d’Observació de l’Univers d’Àger; un tallers de contes el 29 de juliol i el 5 d’agost, a les 17h, i una sessió de contes gratuïta a la Capella de Sant Climent (29 de juliol) i al Museu dels Raiers (5 d’agost).
Per a més informació, es pot consultar la web de Dinosfera (www.dinosfera.com), enviar un correu a info@dinosfera.com o trucar al telèfon 636417678.
Museu de la Conca Dellà
Pel que fa al Museu de la Conca Dellà també es preveuen visites guiades al Castell de Llordà i a l’Església de Sta. Maria de Covet; al jaciment de petjades de Basturs i a la restauració del Coll de dinosaure d’Orcau. A més s'organitza una observació nocturna d’estels al Castell de Llordàk, una Dinogresca, tallers infantils gratuïts de manualitats relacionades amb dinosaures i una nit al Museu de la Conca Dellà.
Excavacions
Cal ressaltar que durant els mesos de juliol també s’excavaran alguns jaciments de la zona, ja que les activitats de divulgació d’ambdós centres coincideixen amb la temporada en què els paleontòlegs del grup de recerca del Mesozoic de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) fan aquesta tasca d'investigació en diferents punts del territori. Enguany està previst dur a terme treballs de recerca a Els Nerets (Tremp) per recuperar restes d’hadrosaures, sauròpodes i anquilosaures; a Orcau (Isona), on s’explorarà la continuïtat del coll de sauròpode excavat l’any 2014 per veure si es pot localitzar el cap de l’animal i, finalment, a la Planta del Mestre (Abella de la Conca), on es recuperarà una cua amb 11 vèrtebres d’un hadrosaure.