Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Dipositen a l'Arxiu de l'Alta Ribagorça 10.000 fotografies que expliquen l'impacte de les hidroelèctriques a la comarca

Dipositen a l'Arxiu de l'Alta Ribagorça 10.000 fotografies que expliquen l'impacte de les hidroelèctriques a la comarca

És el fons de l'antiga Empresa Nacional Hidroelèctrica del Ribagorçana (ENHER)

La consellera de Cultura, Sònia Hernández i la patrona de la Fundació Endesa, Isabel Buesa, han visitat l'Arxiu Comarcal de l'Alta Ribagorça i el fons cedit (Foto: ACN/Marta Lluvich)
La consellera de Cultura, Sònia Hernández i la patrona de la Fundació Endesa, Isabel Buesa, han visitat l'Arxiu Comarcal de l'Alta Ribagorça i el fons cedit (Foto: ACN/Marta Lluvich)
06/06/2025 20:48

L'Arxiu Comarcal de l'Alta Ribagorça compta des d'aquest divendres amb el fons documental de l'antiga Empresa Nacional Hidroelèctrica del Ribagorçana (ENHER), fins ara gestionat per la Fundació Endesa i el seu Fons Històric. En total s'han ingressat més de 10.000 fotografies, 200 documents i 3 audiovisuals que expliquen l’impacte econòmic i social de les hidroelèctriques a la comarca durant el segle XX.

La documentació es posa a disposició de la ciutadania, dels investigadors i dels centres educatius, i s’obre a la consulta pública. L'alcaldessa del Pont de Suert ha afirmat que l'aportació és molt rellevant tant per a l’arxiu com per a la comarca, ja que es tracta d’un fons "fonamental" per entendre la història del territori durant bona part del segle passat.

El fons està compost per projectes d'obra, escriptures, memòries i revistes que expliquen l'activitat de l'empresa ENHER a l'Alta Ribagorça. A més, hi ha imatges de temàtica social, urbanística o tècnica i audiovisuals dels anys quaranta i cinquanta en què es mostren diverses infraestructures de l'empresa.

Tota aquesta documentació ofereix una mirada "única i detallada" sobre el desenvolupament de desenes d'infraestructures hidroelèctriques, la transformació urbanística de l'entorn i la vida social de la comarca durant els anys de màxima activitat d'ENHER. 

Tractament arxivístic

Amb l’ingrés del fons documental a l’Arxiu Comarcal s’iniciaran les tasques de tractament arxivístic: neteja, ordenació, classificació i descripció del fons. A continuació, es procedirà a la seva conservació al dipòsit, un espai amb control de temperatura i humitat. Finalment, s'elaborarà l'inventari i es digitalitzaran tots els documents del fons, que els usuaris podran consultar a partir de la tardor al portal Arxius en Línia.

La consellera de Cultura, Sònia Hernández, ha dit presidit l'acte institucional d'entrega del fons i ha ressaltat la seva dimensió "simbòlica, històrica i social, tant per a la comarca com per a tot l’Alt Pirineu". També ha afegit que "gràcies a la feina de l'Arxiu Comarcal, passarà de les caixes a la consulta pública, i d'aquí a les escoles, les investigacions, els projectes educatius i les iniciatives culturals". Hernández ha incidit en el fet que "aquesta és la missió dels arxius: custodiar el passat, posar-lo a l'abast del present i projectar-lo cap al futur". La consellera ha agraït especialment que una empresa privada cedeixi part del seu fons a un arxiu comarcal.

Per la seva banda, la patrona de la Fundació Endesa, Isabel Buesa, ha manifestat que "amb aquest lliurament es vol apropar aquest llegat a la ciutadania". Buesa ha explicat que creuen en una manera de preservar la memòria "que no sigui estàtica, sinó viva i activa, i que serveixi per connectar el passat amb el present i, sobretot, amb el futur". Buesa ha afegit que la cessió no ha estat fàcil i que ara un cop finalitzada la del fons d'Enher es podran posar a treballar amb els fons d'altres indrets. Per proximitat a la Ribagorça, ha parlat del de la Canadenca, al Pallars Jussà.

ENHER, vinculada a l'Alta Ribagorça des de mitjans del segle XX

L'Empresa Nacional Hidroelèctrica del Ribagorçana (ENHER) es va constituir l'any 1946, amb capital majoritari de l'Institut Nacional d'Indústria (INI), sota la iniciativa de l'enginyer Victoriano Muñoz Oms, amb l'objectiu d'aprofitar els recursos hidràulics de la conca del riu Noguera Ribagorçana.

Aquest auge al territori impulsat per ENHER es va mantenir fins a finals dels anys setanta. La reorganització del sector elèctric duta a terme pel govern espanyol el 1983 va comportar que l'INI traspassés a Endesa, en aquell moment empresa pública, totes les seves participacions en empreses elèctriques, inclosa ENHER. El procés d'absorció es va completar l'any 1999.

Mostrar formulari de contacte