Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Discrepàncies en l'aprovació del pressupost de la Seu per al 2012

Discrepàncies en l'aprovació del pressupost de la Seu per al 2012

Els comptes tiren endavant amb el vistiplau de l'equip de govern (CIU) i el PP, mentre que el PSC-Progrés i ICV hi voten en contra i ERC s'absté Llum verda al pla econòmic-financer per al període 2012-2015, que rep el suport de CIU, PP i ERC, l'abstenció del PSC-Progrés i l'oposició d'ICV

Ple Ajuntament la Seu 2011
Ple Ajuntament la Seu 2011
21/02/2012 09:41

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns el pressupost municipal per al 2012. Els comptes han tirat endavant amb el vistiplau de l'equip de govern (CIU) i del PP. Per la seva banda, els grups del PSC-Progrés i ICV hi han votat en contra, mentre que ERC s'ha abstingut.

En relació amb el pla econòmic-financer del consistori urgellenc per al període 2012-2015, ha rebut finalment el suport de CIU, el PP i ERC. El PSC-Progrés ha optat per l'abstenció en aquest punt i ICV hi ha emès un vot contrari.

Tot i que els grups municipals van valorar positivament la possibilitat d'intervenir en la configuració dels comptes de l'Ajuntament, també van mostrar les seves discrepàncies amb el pressupost general. Per exemple, Progrés, ERC i ICV van coincidir a qüestionar la utilització de dividends d'HIULS per garantir l'equilibri pressupostari fins que no es materialitzi l'estalvi de 460.000 euros en el capítol de personal. Un altre punt de debat va ser la preeminència dels criteris econòmics per davant dels criteris socials.

Pel que fa a la primera qüestió, l'equip de govern va assegurar que l'opció d'utilitzar la societat d'urbanisme municipal per quadrar el pressupost no es formalitzarà "perquè existeix la voluntat de resoldre la reducció de la despesa en plantilla el més aviat possible". També va recordar que la Junta general dels organismes municipals és el ple de l'Ajuntament.

D'altra banda, el tinent d'alcalde d'Hisenda del consistori urgellenc, Jesús Fierro, va qualificar "d'afirmació dubtosa" que les decisions econòmiques que s'han pres perjudiquin socialment. "Els ajuts anticrisi són una bona proposta i creiem que no s'ha d'augmentar la pressió fiscal més enllà de l'IPC, excepte en l'IBI, que ve imposat des de l'Estat", va afirmar. Fierro remarca que el descens d'ingressos obliga a la reducció de la despesa. A més, va recordar que es vol rebaixar en quatre anys l'endeutament al 70%, lluny del 110,5% actual. "Amdós objectius beneficiaran la ciutat", va asseverar.

Valoracions dels grups municipals:

CIU

El tinent d'alcalde d'Hisenda, Jesús Fierro, va reiterar ahir al final del plenari l'agraïment als grups municipals per la feina feta en l'elaboració dels pressupostos, "més enllà del resultat en les votacions". "S'ha fet una bona tasca i assumirem les nostres responsabilitats, perquè això és el que reclama la gent de la Seu", va indicar.

Malgrat les discrepàncies en l'aprovació del pressupost municipal, l'alcalde urgellenc, Albert Batalla, també va destacar que es tracta d'uns comptes "molt estudiats amb tots els grups municipals per adequar l'Ajuntament a la situació econòmica actual". En aquest sentit, assenyalava novament que són necessaris perquè no parlem "d'una època de canvi", sinó "d'un canvi d'època".

Des de l'equip de govern es remarca que el pressupost del 2012 és "el més complicat que ha hagut d'aprovar l'Ajuntament en molts anys, però també el més treballat". "Són uns comptes bons per a un moment crítc i excepcional", va incidir Batalla.

Progrés

El portaveu del PSC-Progrés, Òscar Ordeig, malgrat que va agrair la participació en el debat previ als pressupostos, va mostrar-se decebut per la "falta de visió global de l'equip de govern a l'hora de trobar una solució als problemes estructurals de l'Ajuntament i superar la crisi". Ordeig va apel.lar a la responsabilitat com a principal grup de l'oposició per reclamar "que es compleixi allò que s'ha previst" i va oferir "mà estesa per prendre decisions difícils".

En relació amb el pla econòmic-financer, Ordeig espera que el nou full de ruta "sigui útil" i, sobretot, que "se'n faci el seguiment".  A més, va reivindicar que tot i que no hi hagi diners a les arques municipals "caldria trobar un equilibri entre els criteris econòmics i els socials".

Ordeig va lamentar "l'herència" de l'equip de govern i ERC en la situació econòmica actual, que ja s'havia afrontat anteriorment amb el Pla d'Austeritat. Progrés acusa al regidor Fierro de quadrar el pressupost del 2012, amb un augment de l’IBI i amb "una revisió cadastral encoberta" que s’ha fet a moltes cases de La Seu. També qüestiona que la retallada de 400.000 euros de despesa corrent es compleixi, "d’acord amb l’experiència d’altres anys". Finalment, critica els 450.000 euros de dividends de la societat municipal d’urbanisme, exhaurint els diners de la venda d’una finca municipal de l’Horta del Valira.

Progrés va votar en contra dels pressupostos de la societat d'urbanisme HIULS, es va abstenir en els del Parc del Segre S.A., i va votar a favor en els del Patronat de Formació Ocupacional i l'Emissora Municipal.

ERC

El portaveu d'ERC, Miquel Caminal, va justificar ahir el seu vot d'abstenció als pressupostos del 2012 (també dels organismes municipals) perquè “la solució final no ens acontenta, ja que el repartiment de dividends de l'empresa municipal d'Habitatge i Urbanisme (HIULS) per equilibrar les despeses amb els ingressos ens desagrada". I afegia: "És un pedaç temporal i creiem que calia continuar treballant encara un temps més per trobar una solució millor".

Amb tot, ERC la Seu d'Urgell va manifestar que comparteix les decisions preses i treballades conjuntament en el pla econòmic-financer "per tal de fomentar la responsabilitat social i econòmica, tant de la ciutadania com de l'administració".

Caminal va valorar positivament la recerca de la sostenibilitat econòmica, la defensa de l'empadronament de tots aquells que es beneficien dels serveis municipals i l'optimització de recursos humans a l'Ajuntament.

PP

El representant del PP a l'Ajuntament de la Seu, Pere Millàs, va emetre el seu vot favorable als comptes i al pla econòmic-financer "com un exercici de responsabilitat en relació amb la ciutat". Així, va assegurar que calia fugir de la demagògia en una situació econòmica "molt complicada".

"M'és difícil valorar la gestió feta els últims anys, però reconec la transparència amb la qual s'ha treballat el pressupost, amb la possibilitat d'opinar i aportar idees", afirmava. I hi afegia: "Ha estat un treball rigorós i sense alternatives, perquè cal reduir al màxim la despesa corrent i l'endeutament". Millàs va qualificar el seu vot de "convençut" però "poc entusiasta".

ICV

El portaveu d'ICV, Antoni Viñals, va reivindicar durant el seu posicionament negatiu envers el pressupost que cal "apropar el control corporatiu a l'entramat dels consorcis i organismes municipals". Així, es va referir de forma especial a HIULS, tot i que va emetre una abstenció al conjunt de pressupostos de les empreses del consistori.

En un altre ordre de coses, va demanar consens en relació amb els treballadors municipals i la reducció de la partida del capítol 1. A més, va qüestionar el fet que les inversions "passin a ser simbòliques" a causa de la reducció de la despesa i la voluntat de rebaixar l'endeutament municipal.

Per últim, va insistir en que el pressupost pel que apostava ICV "prioritzava donar servei als ciutadans sense que el criteri econòmic passés per sobre de les necessitats socials". Viñals va lamentar l'encariment de l'escola bressol o les escoles municipals, però va valorar de forma positiva l'aplicació de la tarifació social.

Mostrar formulari de contacte