Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Disminueix en un 7 per cent el nombre de fumadors a l'Alt Pirineu i Aran durant la pandèmia

Disminueix en un 7 per cent el nombre de fumadors a l'Alt Pirineu i Aran durant la pandèmia

Amb motiu del Dia Mundial Sense Tabac, la Xarxa de Prevenció de Tabaquisme de Lleida endega un procés participatiu per conèixer l’opinió ciutadana sobre la prohibició de fumar en espais comunitaris

Campanya per deixar de fumar de la Generalitat de Catalunya (Imatge: Salut)
Campanya per deixar de fumar de la Generalitat de Catalunya (Imatge: Salut)
31/05/2022 07:20

El nombre de persones majors de 15 anys consumidores de tabac s’ha reduït durant la pandèmia a tot Catalunya. Així ho assenyala l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), que indica que a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran els consumidors de tabac han baixat un 7 per cent. En concret, segons l'informe, el 2021 hi havia un 19,9% de fumadors majors de 15 anys, mentre que el 2020 n’hi havia un 26,9%.

L’abordatge del tabaquisme que fa el Departament de Salut inclou estratègies per evitar la incorporació de nous fumadors, augmentar el nombre d’exfumadors i evitar l’exposició al fum ambiental del tabac, principalment en la infància. El Programa Atenció Primària Sense Fum (PAPSF) és una iniciativa emmarcada en el programa Suma Salut per impulsar el paper de l’atenció primària en el suport a l'hora de deixar de fumar i en la prevenció el control del consum de tabac.

Precisament, una enquesta realitzada a través del programa Suma Salut revela que gairebé el 70% de les persones que fumen han rebut alguna vegada o regularment consell d’algun professional sanitari sobre el seu consum. En el cas dels estudiants, el 62% declaren que algun professional de l’educació els ha recomanat alguna vegada que deixin de fumar.

Exposició en espais d'ús públic

Els llocs on els enquestats han estat més exposats al fum són les terrasses de bars i restaurants (75,6%), en activitats lúdiques en espais oberts (52,1%) i a les cues per entrar a locals. Només un 17% declara no haver estat exposat enlloc. El 90% de les persones enquestades està a favor, a més a més, de millorar la protecció de la salut i que no es fumi a les terrasses o es faci amb restriccions. Fins i tot les persones que fumen creuen en la seva majoria que s’haurien d’afegir mesures protectores.

Com a possibles mesures per a reduir el consum de tabac, les persones enquestades han assenyalat: ampliar els espais públics lliures de fum de tabac on no es permeti fumar, intensificar mesures educatives a través de programes escolars i campanyes de sensibilització en mitjans de comunicació, eliminar la publicitat encoberta del tabac, augmentar-ne el preu o finançar tots els tractaments farmacològics de primera línia per ajudar a deixar de fumar, entre d’altres.

En aquest sentit, la Xarxa de Prevenció de Tabaquisme de Lleida posa en marxa amb motiu del Dia Mundial Sense Tabac una campanya per promoure entre la ciutadania la identificació d’espais d’ús públic lliures de fum de tabac a la ciutat de Lleida, que arrenca amb una enquesta que es començarà a difondre en diferents àmbits.

Mostrar formulari de contacte