Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Disponible a Internet el documental "Les eleccions del canvi", de La Xarxa

Disponible a Internet el documental "Les eleccions del canvi", de La Xarxa

El reportatge recull com es van viure els comicis municipals del 1979 a dotze localitats catalanes, entre les quals hi figura la Seu d'Urgell. Hi apareix el primer alcalde democràtic urgellenc després de la Transició, Amadeu Gallart

Amadeu Gallart, al documental "Les eleccions del canvi"
Amadeu Gallart, al documental "Les eleccions del canvi"
14/04/2020 18:50

La Xarxa de Comunicació Local ha emès aquest diumenge el documental "Les eleccions del canvi" sobre els comicis municipals de 1979 en dotze localitats catalanes, entre les quals hi figura la Seu d'Urgell. Al reportatge hi apareix el primer alcalde democràtic urgellenc després de la Transició, Amadeu Gallart.

Les veus dels batlles, alcaldesses i de diversos experts ajuden a contextualitzar el moment històric i la significació de les eleccions del 79. El retorn del president Tarradellas, l’aprovació de la Constitució i la redacció de l’Estatut són punts clau per entendre uns comicis que van servir per expulsar el franquisme dels ajuntaments. Aquella jornada històrica va quedar reflectida en nombrosa documentació i fotografies.

La lluita dels partits antifranquistes i l’impuls dels moviments veïnals van sortir reforçats d’aquelles eleccions arreu de Catalunya. Tot i això, les opcions d’esquerres i catalanistes van haver d’afrontar problemes i demandes urgents. Era l’herència d’una dictadura incapaç de resoldre-les.

Píndoles i reportatge d'història

D'altra banda, l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell (IECAU) ha informat que aquest dimarts s'ha reprès el cicle "Desconfinem la història!", amb vídeos curts que es publiquen cada dia, a partir de les 6 de la tarda, al seu canal de YouTube.

Seguint aquest model, l'Institut d'Estudis Andorrans ha iniciat un cicle anomenat "Càpsules d'història d'Andorra (en temps de confinament)", amb enregistraments breus que es fan públics de dilluns a divendres, a les 12 del migdia, també al seu canal de YouTube.

Altres propostes vinculades a la història són píndoles de La Seu d'Urgell Medieval i reportatges de Rec Produccions, en què destaquen documentals locals. L'IECAU recomana el recull d'imatges "Pinzellades històriques de la Setmana Santa a l'Alt Urgell", elaborat per l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell.

Mostrar formulari de contacte