Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Dissabte es presenta l'inventari del patrimoni industrial de l'Alt Urgell

Dissabte es presenta l'inventari del patrimoni industrial de l'Alt Urgell

L’inventari ha estat elaborat pel jove estudiós Lluís Obiols i l’ha finançat, amb una aportació de 9.000 euros, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya
La Fàbrica de Llanes de Castellciutat
25/09/2007 10:52

L’antiga farinera de la Trobada, a Montferrer, acollirà aquest dissabte la presentació de l’inventari del patrimoni industrial de l’Alt Urgell. L’inventari ha estat elaborat pel jove estudiós Lluís Obiols i l’ha finançat, amb una aportació de 9.000 euros, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, amb seu a Terrassa. Iniciat l’any 2004, el treball ha permès inventariar 150 elements del patrimoni industrial de la comarca.

Tots aquests elements mantenen visibles, en diversos estat de conservació, les seves estructures. De fet, alguns d’ells encara tenen activitat productiva, com ara les fàbriques de llanes de Castellciutat i el Pont d’Arsèguel o la mateixa cooperativa Cadí. Gran part dels elements inventariats correpon a molins fariners –com la mateixa farinera on es farà l’acte de presentació del treball-, que es troben escampats arreu de la geografia comarcal.

També són destacables les petites centrals hidroelèctriques rurals, cadascuna de les quals donava subministrament a un sol poble o, fins i tot, a una única masia. Casos a part són els de les centrals de producció elèctrica d’Adrall i d’Oliana, grans infraestructures dins d’un patrimoni caracteritzat per la profussió d’elements de petites dimensions. Una altra excepció en aquest mateix sentit són les plantes cimenteres de Coll de Nargó, que van ser instal•lades amb motiu de la construcció de l’embassament d’Oliana. L’elaboració de l’inventari també ha permès descobrir algun element curiós, com ara un taller d’agulles per a xeringues a la Seu d’Urgell.

A l’acte de presentació, que tindrà lloc a les 6 de la tarda, hi seran presents, a més de l’autor de l’inventari, el president del Consell Comarcal, Jesús Fierro; l’alcalde i de Montferrer i Castellbò, Ramon Fierro; i Jaume Matamala en representació del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

Mostrar formulari de contacte