Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Docents Substituts de Cerdanya reclama posar fi al criteri provincial per assignar mestres a la comarca

Docents Substituts de Cerdanya reclama posar fi al criteri provincial per assignar mestres a la comarca

Encara avui, els professors han de triar entre inscriure's a la borsa de vacants de Lleida o a la de Girona. Això els obliga a renunciar a una part de les escoles cerdanes o bé comporta que siguin destinats a centres molt allunyats del Pirineu
Protesta de Docents Substituts de Cerdanya al límit de les províncies de Lleida i Girona, a Prats i Sansor (Foto: ACN)
11/06/2020 11:45

Un grup de docents de la Cerdanya ha impulsat una plataforma per demanar al Departament d'Educació que tingui en compte la comarca com a "una sola unitat" a la borsa de substitucions i, per tant, deixi de separar els seus municipis segons els límits provincials. Encara avui, els docents de la comarca que estan apuntats a les llistes per cobrir baixes d'altres mestres durant el curs escolar han de triar entre adscriure's als serveis territorials de Lleida o bé als de Girona. Aquest fet implica que poden treballar en qualsevol dels municipis de la demarcació que escullin però, en canvi, no poden optar a les places que hi hagi en centres educatius que formen part d'altres territoris, encara que aquests estiguin situats més a prop dels seus domicilis.

Des de la Plataforma Docents Substituts de Cerdanya expliquen que, si bé a la comarca hi ha 12 escoles públiques d'educació infantil i primària i un institut de secundària, amb el funcionament actual de la borsa de substitucions només hi poden optar a la meitat. Això dóna lloc a situacions surrealistes, vist des de la comarca, com ara que si trien el servei territorial de Girona, no poden treballar a Prats i Sansor o a Bellver de Cerdanya; i si opten per Lleida, no poden anar a Puigcerdà o a Bolvir.

Opcions a l'Alt Urgell o al Ripollès, però no al Berguedà

La seva portaveu, Luci Mir, reclama que, atès que la Cerdanya encara pateix la divisió provincial, als docents locals se'ls permeti inscriure's a tots dos registres, per acabar amb un problema que s'ha agreujat amb els nomenaments telemàtics. Mir al·lega que les distàncies que han recórrer per desplaçar-se a d'altres zones sense canviar de residència impliquen que, a la pràctica, només demanin l'Alt Urgell si estan adscrits a Lleida, o bé el Ripollès si s'inscriuen a Girona, amb l'afegit que en aquest segon cas han de travessar la collada de Toses. Ella mateixa explica a l'ACN que, a nivell personal, una vegada es va trobar que havia de cobrir una substitució a Blanes i que, en canvi, una altra mestra d'aquesta localitat de la Selva estava treballant a la Cerdanya, però Educació no els va permetre intercanviar la plaça.

De moment, la vintena d'integrants de l'entitat ha recollit més de 600 signatures, entre les quals hi ha les de molts professors que han estat destinats a la comarca. També han rebut el suport del Consell Comarcal i dels sindicats UGT, CCOO i Intersindical. Ara estan contactant amb els alcaldes de la zona per obtenir-lo. A més a més, segons han explicat, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, "sap de la problemàtica" i preveuen poder-li exposar d'una forma detallada més endavant.

D'altra banda, des de la plataforma expliquen que desplaçar-se per anar a treballar al Berguedà -que forma part dels serveis territorials de la Catalunya Central- els seria més fàcil i ràpid que a d'altres punts que formen part del seu àmbit, tenint en compte que com a  residents a la Cerdanya tenen pas gratuït pel túnel del Cadí.

Treballar a àmbits territorials limítrofs

Aquesta situació, afirmen, també la pateixen en d'altres comarques del país que limiten amb d'altres regions, si bé a la Cerdanya s'hi afegeix l'agreujant d'estar partida entre dues demarcacions. Per aquest motiu, consideren que el criteri que caldria aplicar és el de la proximitat entre comarques, al marge del servei territorial escollit com a preferent.

Actualment, l'estructura del Departament d'Educació en serveis territorials està conformada, a banda dels de Lleida, Girona i la Catalunya Central, pels àmbits de Tarragona, Terres de l'Ebre, Barcelona Comarques, Baix Llobregat, Maresme - Vallès Oriental, Vallès Occidental i el Consorci d'Educació de Barcelona.

Mostrar formulari de contacte