Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Reunió per explicar a la Generalitat el projecte d'espai de salut mental a la Seu d'Urgell

Reunió per explicar a la Generalitat el projecte d'espai de salut mental a la Seu d'Urgell

Joan-Enric Vives ha donat a conèixer l'acord al conseller de Salut, Manel Balcells. El nou servei s'ubicarà al Seminari Conciliar i l'impulsen el Bisbat, el Govern d'Andorra i Benito Menni CASM
Trobada de Joan-Enric Vives amb Manel Balcells per explicar el projecte de centre de salut mental a la Seu (Foto: Bisbat d'Urgell)
12/01/2023 20:10

L'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, s'ha reunit aquest dimecres a Barcelona amb el nou conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Manel Balcells, per explicar-li el projecte d'espai de salut mental que es preveu desenvolupar a l'edifici del Seminari Conciliar de la Seu d'Urgell. L'acord per tirar endavant aquest nou servei es va presentar l'octubre passat per part dels seus impulsors, que són el Bisbat d'Urgell, el Govern d'Andorra i el complex Benito Menni CASM.

En aquesta trobada, monsenyor Vives va estar acompanyat entre altres per l'alcalde de la Seu, Francesc Viaplana, i del vicealcalde urgellenc i diputat al Parlament de Catalunya, Jordi Fàbrega. Sobre el contingut de la reunió, Viaplana ha explicat a RàdioSeu que l'Ajuntament hi ha volgut ser present perquè "aquest projecte que impulsa el Bisbat és molt important per a la Seu i per a tot el territori, perquè dóna resposta a una mancança que hi ha a tot el Pirineu com és un hospital de salut mental", ja que actualment les persones que necessiten aquest servei s'han de traslladar a Lleida o a Barcelona. Per això, el batlle de la Seu assegura que estan "molt contents que es desenvolupi aquest projecte" i avança que "l'Ajuntament hi col·laborarà en tot allò que estigui a les seves mans".

A més a més de respondre a aquesta necessitat sanitària, Francesc Viaplana considera que "també és una molt bona notícia que s'ubiqui al Seminari de la Seu, un edifici històric i emblemàtic de la ciutat", perquè "d'aquesta manera se li donarà utilitat a tots els seus espais". I és que el nou centre s'ubicarà en una àrea que actualment està en desús dins d'aquest gran edifici, situat al Camí Ral de Cerdanya i a tocar del centre històric. Per tot plegat, l'alcalde conclou que serà "un indret privilegiat per tirar endavant aquesta infraestructura".

L'acord que es va signar l'octubre passat es concreta en tres eixos principals: l'atenció a persones d'edat adulta que precisin fases d'hospitalització de mitja o llarga estada; l'atenció en l'etapa infantil i juvenil, ja sigui en règim d'ingrés com d'hospitalització parcial, i la col·laboració en activitats docents i de recerca. Els serveis promoguts es basen en el model de recuperació, el qual està centrat en la persona. La continuïtat assistencial i l'acompanyament del cicle vital en seran elements clau.

Aquest projecte es vol gestionar mitjançant la Fundació Llar Cristiana-Maria Maestre, que supervisa el destí dels diners del llegat de Maria Maestre Pal que s'han de dedicar a finalitats solidàries de caire local. Pel que fa a Benito Menni Complex Assistencial en Salut Mental, es tracta d'un grup de centres assistencials -concertats amb la Generalitat de Catalunya- que pertany a les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús. El seu objectiu és "oferir una atenció sanitària i social integral i de qualitat a totes aquelles persones que pateixen malalties mentals o necessiten assistència en àmbits sociosanitaris i socials".

Mostrar formulari de contacte