Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Dos detinguts per l'espoli de jaciments arqueològics del Pirineu català i d'Andorra

Dos detinguts per l'espoli de jaciments arqueològics del Pirineu català i d'Andorra

Els arrestats, veïns de la Selva i amb formació universitària en Geologia i Arqueologia, haurien extret centenars de peces protegides per vendre-les, tot aprofitant que hi tenien accés

Material arqueològic del Pirineu intervingut a la Selva (Foto: Mossos d'Esquadra)
Material arqueològic del Pirineu intervingut a la Selva (Foto: Mossos d'Esquadra)
03/09/2017 10:05

Dos homes de 29 i 35 anys, veïns d'Amer (Selva), han estat detingudes per l'espoli de jaciments protegits originaris del Pallars Jussà i per la venda de material arqueològic falsificat. Se'l com a presumptes autors d'un delicte continuat d'estafa i contra el patrimoni històric. Es dóna el cas que els arrestats tenen formació universitària en Geologia i Arqueologia, i segons han informat els Mossos d'Esquadra, tot apunta a què gràcies a aquesta formació acadèmica haurien tingut accés legal i oficial als jaciments on posteriorment van espoliar centenars de peces. També fabricaven estris arqueològics i adquirien articles d'època moderna o contemporània i d'origen africà o maia, que venien per internet com a material català d'època neolítica.

Aquestes detencions, que segons s'ha comunicat ara es van dur a terme el passat dia 26 d'agost, són el resultat d'una investigació iniciada pels Mossos el desembre de 2016, en detectar una empresa amb una activitat molt intensa que es dedicava a la venda per internet d’articles arqueològics, paleontològics i altres antiguitats, com ara fòssils de dinosaures i d'invertebrats, destrals, braçalets i puntes de fletxes de jaciments catalans i també andorrans.

Atès que aquests objectes són un domini públic, és a dir, són propietat de l’Administració malgrat estiguin en propietats privades, el Departament de Cultura de la Generalitat i el Ministeri de Cultura d’Andorra van presentar denúncies a Catalunya i a Andorra respectivament, ja que es sospitava que s’havien produït espolis al seu territori, i tot seguit es va obrir una investigació de la mà de la Fiscalia Provincial de Girona, qui va formular una querella als jutjats de Santa Coloma de Farners.

Les gestions policials van permetre comprovar que gran part dels articles arqueològics que estaven a la venda eren falsificacions elaborades pels mateixos venedors o bé eren objectes etnològics africans o maies moderns que es posaven a la venda com a neolítics catalans.

El passat 24 d’agost es va realitzar una entrada i perquisició al domicili dels dos detinguts on es va intervenir gran quantitat de material arqueològic, fòssils, suports informàtics, documentació i un detector de metalls, entre altres objectes. També es van trobar diverses prestatgeries que emmagatzemaven centenars de peces, majoritàriament paleontològiques, amb unes fitxes arxivístiques on s’indicava l’emplaçament original de l’objecte i la data de descoberta i recollida.

També es va descobrir que disposaven d’un taller on els detinguts elaboraven les destrals que després venien com neolítiques. En el mateix taller també es va trobar una mola mecànica així com nombrosos còdols a punt de polir.

El modus operandi dels detinguts

En el cas de les estafes, d’una banda, recollien pedres i còdols de les lleres dels rius o rieres properes al seu domicili, de característiques semblants als utilitzats fa uns set mil anys, les tallaven i polien fins que simulaven un estri arqueològic. Posteriorment, les venien per internet a través de diverses webs. D’altra banda, també adquirien articles de pedra de caràcter etnològic, d’època moderna o contemporània i d’origen africà, que posteriorment venien per internet com material arqueològic d’època neolítica i amb origen a jaciments catalans i andorrans.

En el cas dels espolis, durant la investigació es va comprovar que els detinguts, durant els darrers anys, haurien espoliat de forma sistemàtica i intensiva diversos jaciments arqueològics i paleontològics declarats Béns Culturals d’Interès Nacional, aprofitant l'accés als jaciments que els permetia la seva formació acadèmica en Geologia i Arqueologia. D’aquesta manera, detectaven els objectes del seu interès, marcaven els punts de geolocalització i posteriorment consumaven l’espoli.

La investigació continua oberta per tal d’identificar el nombre final de víctimes de l’estafa i el destí del material. També es treballa per investigar la procedència del material espoliat que podria procedir de jaciments que es concentrarien al nord de la comarca del Pallars Jussà, a la zona del municipi d’Amer així com d’altres punts de Catalunya. El material intervingut va quedar sota custòdia del Departament de Cultura, en qualitat de dipòsit, pendent que sigui estudiat i analitzat.

Els dos detinguts van quedar en llibertat després de declarar davant dels Mossos amb l’obligatorietat de presentar-se davant del jutjat que instrueix el cas quan siguin requerits.

En cas de troballa de restes arqueològiques, no es poden recollir i s’ha de comunicar a les administracions competents per tal que ho facin amb metodologia arqueològica. Pel delicte d’espoli el Codi Penal preveu penes de presó de fins a tres anys i pel d’estafa fins a sis anys.

Mostrar formulari de contacte