Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Dotze ajuntaments i EMD de l’àrea del Parc Natural de l'Alt Pirineu denuncien que Territori els deixa al marge dels ajuts

Dotze ajuntaments i EMD de l’àrea del Parc Natural de l'Alt Pirineu denuncien que Territori els deixa al marge dels ajuts

Els ens locals propietaris de terrenys, entre els quals hi ha Castellbò i Civís, lamenten que ara es poden quedar tres anys consecutius sense subvencions. Alguns municipis estudien abandonar l’espai protegit
Nucli de Civís on es veu de fons la muntanya que, abans de l'ampliació, ja formava part del Parc Natural de l'Alt Pirineu (Foto: ACN)
02/06/2020 13:00

Un total de cinc ajuntaments i set entitats menors descentralitzades (EMD) que formen part del Parc Natural de l'Alt Pirineu han denunciat que no han rebut l'ajut que han sol·licitat en convocatòria de subvencions destinades als espais naturals, hàbitats i espècies de Catalunya per a l'any 2020 i que, per contra, entitats i col·lectius privats sí que rebran 227.106 euros dins d'aquesta mateixa convocatòria.

Els ajuntaments i EMD denuncien que "les expectatives que durant anys han dipositat (en el parc) han quedat totalment qüestionades". Concretament, no entenen el fet que, com a propietaris que són de terrenys del Parc, es puguin "quedar sense rebre cap ajut i que hagin d'esperar a la propera convocatòria per intentar tirar endavant els seus projectes"; alguns d'ells, recorden, adreçats al manteniment de l'activitat ramadera i, per tant, a la preservació del medi.

A això hi afegeixen que, a causa dels períodes de convocatòria, ara es poden quedar "sense rebre cap ajut durant tres anys consecutius". Per tot plegat, alguns d’ells es plantegen abandonar el Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Prop de la meitat de la superfície del Parc

En un comunicat conjunt, els dotze ens locals han recordat que representen conjuntament més de 35.000 hectàrees del Parc Natural; és a dir, prop de la meitat d'aquest àmbit de protecció, que té una superfície total de 79.317 hectàrees. Per això, recorden que si tots ells decideixen abandonar-lo, el PN de l'Alt Pirineu quedarà reduït a poc més de 44.000 Ha.

Entre les entitats mumicipals descentralitzades que han signat el manifest hi ha les de Civís i de la Vila i Vall de Castellbò, a l'Alt Urgell. Aquesta segona EMD engloba bona part del territori del municipi de Montferrer i Castellbò i l'estació de Sant Joan de l'Erm, una de les principals portes d'entrada al Parc de l'Alt Pirineu. També s'hi han adherit, al Pallars Sobirà les EMD de Baiasca, Sorpe, Ainet de Besan, Arestui, Montenartró. Pel que fa als ajuntaments, s'hi han sumat els consistoris de Farrera, Soriguera, Rialp, la Vall de Cardós i Tírvia.

Mostrar formulari de contacte