Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Ecoveritas arriba a un acord per evitar el judici per una empleada de Puigcerdà a qui va acomiadar per parlar en català

Ecoveritas arriba a un acord per evitar el judici per una empleada de Puigcerdà a qui va acomiadar per parlar en català

La cadena de supermercats es compromet a etiquetar en llengua catalana i fer cursos de sensibilització lingüística als seus treballadors. La Plataforma per la Llengua havia demandat l'empresa per discriminació laboral, després que havien rebutjat la readmissió

Concentració en suport a l'empleada de Puigcerdà a qui Ecoveritas va acomiadar per parlar en català (Foto: ACN)
Concentració en suport a l'empleada de Puigcerdà a qui Ecoveritas va acomiadar per parlar en català (Foto: ACN)
14/11/2023 20:20

Un acord per impulsar el català a la cadena de supermercats Ecoveritas ha evitat el judici per l'acomiadament, la primavera passada, d'una empleada de Puigcerdà a qui van fer fora pel sol fet de parlar català en el seu lloc de feina. Plataforma per la Llengua va denunciar aquest fet en aquell moment i va demanar a la cadena que readmetés l'empleada, en considerar-lo un cas flagrant de discriminació lingüística.

Atès que Ecoveritas va rebutjar la readmissió, la Plataforma va decidir portar el cas a judici. Ara, finalment, i en constatar que se celebraria la vista judicial a l’Audiència Provincial de Girona, l'empresa ha arribat a un pacte mitjançant el qual es comprometen a etiquetar els seus productes en català. També han acceptat oferir cursos de sensibilització lingüística als seus treballadors i treballadores; com per exemple, a l’empleada de Puigcerdà que es va queixar del fet que la seva llavors companya de feina no parlés sempre en castellà, o bé els superiors que van forçar aquest acomiadament.

La treballadora, que rebrà una indemnització perquè ha preferit no tornar al lloc de treball, ho ha valorat com "una victòria de principis". La Intersindical, que li ha donat suport, diu que tot i aquest avenç encara queda "molta feina per fer" en defensa de la llengua. El cas el va donar a conèixer Plataforma per la Llengua aquest mes de maig passat. L'entitat va denunciar que la cadena Ecoveritas havia acomiadat la noia, que treballava al supermercat de Puigcerdà, per haver parlat en català amb companys i clients que entenien la llengua.

Norma amb doble vara de mesurar

La jove relata que va començar a treballar a l'establiment de la capital cerdana al febrer, i que la van acomiadar uns dos mesos després, a mitjan març. Quan feia uns quinze dies que era al supermercat, explica que va rebre un avís dient que "si no parlava en castellà a qui se m'adrecés en aquesta llengua, em farien fora". A més a més, el cap de planta va divulgar un missatge en què s’instava a adreçar-se als clients sempre en la seva llengua. Una norma que creu que “es van treure de la màniga” i la van fer només per a ella, perquè la seva companya de feina se seguia adreçant a tothom només en castellà i no li van recriminar en cap cas. 

L'empleada ha explicat que aquesta norma es va posar just quan feia poc que hi treballava i arran de la queixa d’aquesta companya que, de fet, el primer dia de feina ja li havia etzibat de manera explícita que la llengua catalana “no li agradava”. 

Després que a ella l'acomiadessin, Plataforma per la Llengua va fer públic un àudio on, segons recull l'entitat, l'encarregat del supermercat "reconeixia que se l'havia fet fora per motius lingüístics" després que dos treballadors, fent-se passar per clients "es queixessin que la treballadora els responia en català quan ells s'hi havien adreçat en castellà".

El cas va derivar en una demanda per acomiadament improcedent que havia d'arribar a judici aquest dimarts al Social 3 de Girona. Però un acord a darrera hora ha evitat la vista. Segons informa Plataforma per la Llengua, l'acord entre l'entitat, Ecoveritas i la treballadora recull que la cadena de supermercats impulsarà el català, i aplicarà aquests canvis durant el 2024.

La Intersindical denuncia la marginació del català en moltes empreses del país

Aquest matí, després del pacte, la Intersindical ha fet una concentració per donar suport a la noia davant el Palau de Justícia de Girona (on hi ha els jutjats socials). Allà, la portaveu del sindicat a Girona, Àngels Torrents, ha agraït "la dignitat" de la treballadora i ha lamentat que, malgrat que aquest cas s'hagi pogut resoldre satisfactòriament, encara queda molta feina per fer.

"A banda d'allò que diu la normativa, el català ens fa cohesionar com a treballadors i com a empreses", ha afirmat Torrents. "Ens trobem amb molts espais on s'impedeix parlar-hi, fins i tot dins la mateixa administració; per això, el que volem és demanar que tothom qui detecti que se'ls està incomplint aquest dret, no defalleixin", ha conclòs la portaveu de la Intersindical.

L'entitat ha aprofitat per denunciar que aquesta marginació del català no es limita a zones on els castellanoparlants han esdevingut majoria. Torrents adverteix que aquesta situació fins i tot ja està arribant a ciutats i pobles on la immensa majoria dels seus habitants són catalanoparlants, perquè en aquestes poblacions hi ha empreses mitjanes o grans que hi prioritzen o, directament, hi imposen l'ús del castellà a nivell intern entre els seus empleats.

Etiquetatge i cursos de formació

En concret, Ecoveritas ha acceptat etiquetar els seus productes en català (tant els de la marca Veritas com els de Viridis), incrementarà la presència de la llengua a totes les seves xarxes socials (el 50% dels continguts que publiqui seran en català) i oferirà cursos de sensibilització i gestió lingüística a la plantilla.

Per garantir que es compleixin aquests acords, la cadena de supermercats ecològics nomenarà un interlocutor. Plataforma per la Llengua també celebra que, prèviament al pacte, Ecoveritas ja hagi "introduït el català als seus tiquets de compra".

Pel que fa a la treballadora, l'empresa ha acceptat indemnitzar la treballadora perquè ella no vol recuperar el seu lloc de feina (perquè, com explica, l'ambient de treball seria enrarit). L'afectada, però, celebra que Ecoveritas s'hagi compromès amb el català i ho veu com una "victòria de principis". "Si cadascú posa la seva petita part, aconseguirem viure plenament en català a Catalunya", explica.

"Realment Ecoveritas s'ha convertit en un exemple per a moltes empreses", diu en referència als compromisos lingüístics que ha subscrit. "Estic contenta d'haver pogut lluitar per allò que creia, i haver-ho aconseguit em fa molta il·lusió; és un petit exemple d'un final feliç", afirma la treballadora.

Mostrar formulari de contacte