Edicions Salòria estrena la col·leció 'La Biblioteca d'en Pep' per recuperar obres de Joles Sennell
El primer títol, 'L'arbre dels fruits dolços', apareix tot coincidint amb el 75 aniversari de Pep Albanell. Les il·lustracions són a càrrec de la urgellenca Maria Triquell
Edicions Salòria estrena una nova col·lecció que es titularà 'La Biblioteca d'en Pep' i que s'inici tot coincidint amb el 75è aniversari d'un dels escriptors més coneguts de la Seu d'Urgell, Pep Albanell. La selecció que s'inicia ara recuperarà obres emblemàtiques de l’estimat autor, que habitualment signa les seves obres infantils amb el pseudònim Joles Sennell.
El primer títol de la col·lecció és 'L'arbre dels fruits dolços'. El llibre combina l’experiència de Pep Albanell amb la joventut de Maria Triquell, una il·lustradora de la Seu d’Urgell que s’estrena d'aquesta manera en l’àmbit de la literatura infantil i juvenil. Es tracta d’un llibre de cuina però amb la màgia típica de les aventures signades per Joles Sennell.
Les obres d'Albanell han estat traduïdes a prop d'una desena d'idiomes: anglès, francès, castellà, basc, gallec, occità, xinès, coreà i afrikaans. Els darrers anys l'autor ha reforçat el seu vincle amb la Seu en esdevenir Autor de Capçalera de la Biblioteca Sant Agustí i, alhora, donar nom al Premi Joles Sennell de contes per a infants, organitzat conjuntament pel centre de lectura urgellenc i RàdioSeu.
Referent de la literatura juvenil en català
Pep Albanell i Tortades, nascut a Vic el 25 de desembre de 1945, va viure la infància a la Seu d'Urgell. Ambdues ciutats han marcat la seva trajectòria i l'imaginari de les seves obres. Als dotze anys va escriure els primers relats, en els ja hi apareixia un dels temes que més ha recollit als seus contes, els naufragis, i també va reflectir en alguns poemes les seves primeres experiències amoroses. En aquella època, estudiava al matí i a la tarda treballava en una fàbrica.
En finalitzar la dictadura franquista, Albanell va destacar per la seva defensa de la recuperació de la cultura catalana. Per això, va apostar per cultivar els gèneres en els quals el català havia quedat més marginat al llarg de les dècades anteriors, com són la narrativa juvenil i infantil, tot seguint els consells del seu amic Carles Senpau, També va esdevenir un dels fundadors del col·lectiu Ofèlia Dracs.
L'autor urgellenc ha esdevingut, de fet, un dels més coneguts en la literatura en català per a infants i joves. El seu primer títol en aquest àmbit es titulava El tresor del Cadí (1979) i des de llavors ha acumulat un ingent llegat format per més de 70 títols, entre els quals també hi ha Els tres cavallers del Segre (1983). També ha publicat una desena de novel·les, deu obres més de narrativa breu i cinc textos per a teatre, entre ells Els contrapastorets de la Seu (2006). També ha col·laborat amb revistes infantils com Cavall Fort, Rodamon i Tretzevents, i amb editorials com Barcanova, Onda i Casals. L'any 2013 va rebre el Premi Trajectòria de la Setmana del Llibre Català.