Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El 30è Dansàneu programa Cesc Gelabert, Mishima, Maria del Mar Bonet, Arnau Obiols, Artur Blasco i la Rufaca Folk Jazz Orquestra

El 30è Dansàneu programa Cesc Gelabert, Mishima, Maria del Mar Bonet, Arnau Obiols, Artur Blasco i la Rufaca Folk Jazz Orquestra

El conjunt instrumental, amb músics de l'Escola Folk del Pirineu, actuarà l'1 d'agost al Castell de València d'Àneu. El 26 de juliol, un recital amb Sílvia Bel i Roger Mas recordarà els deu homes d'Isavarre que van ser afusellats el 1938, en plena Guerra Civil

Presentació, a l'IEI, del Dansàneu 2021 (@dansaneu)
Presentació, a l'IEI, del Dansàneu 2021 (@dansaneu)
07/06/2021 12:55

La 30a edició del Festival de Cultures del Pirineu-Dansàneu, que tindrà lloc del 25 de juliol a l'1 d'agost, ha programat una vintena de propostes artístiques que combinen la dansa, la música i el patrimoni de les Valls d'Àneu. El ballarí i coreògraf Cesc Gelabert obrirà el certamen, que enguany convida artistes com ara Mishima o Maria del Mar Bonet i singularitza les seves propostes. L'edició d'enguany arribarà després que ara fa pocs dies el Dansàneu ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura 2021.

Cesc Gelabert, que va ajornar la participació al festival l'any passat per la pandèmia, oferirà un solo únic i reflexiu a Santa Maria d'Àneu el diumenge 25 de juliol al vespre. El reconegut artista, amb arrels familiars a Àger, recupera algunes de les seves coreografies de referència com ara 'Enyor'; 'Soliloquios'; un bolero cubà, 'Lágrimas Negras', i el Fandango del Pare Antoni Soler, segons ha destacat la directora del Dansàneu, Rut Martínez.

El certamen incorpora en la programació un eix dedicat a la memòria històrica. El dilluns 26 de juliol al vespre recordaran, en veu de l'actriu Sílvia Bel i del cantautor solsoní Roger Mas, els fets ocorreguts a Prat de Fuster, a Sorpe, on el 17 d'abril de 1938 una desena d'homes del poble d'Isavarre van ser assassinats i enterrats per les tropes franquistes, durant l'ocupació de la comarca per part del bàndol nacional. De les víctimes d'aquella matança, només se n'ha recuperat vuit cossos.

El mateix dia 26, a les 11 de la nit a la plaça Major d'Isavarre, tindrà lloc el monòleg de teatre Poldo, de l'escriptor Jaume Cabré, un encàrrec del Consell Cultural de les Valls d'Àneu interpretat per l'actor Ivan Caelles. Aquestes activitats s'han programat en col·laboració amb la direcció general de Memòria Democràctica i Memorial Democràtic i també cristal·litzaran amb l'edició d'un llibre sobre el fets, que es presentarà en el marc del recital.

El festival també sumarà esforços amb el programa 'Música i exili' i recordarà la figura de l'activista i cantautora Teresa Rebull amb una nit temàtica que inclourà l'emissió del documental Ànima desterrada, de Susanna Barranco (una coproducció amb TV3), i l'actuació en record de Rebull a càrrec de la cantant Laura Simó i el pianista Joan Díaz.

Suport a projectes pirinencs

El Dansàneu continua explicitant el seu compromís de programació i suport a la producció del projecte Rufaca Folk Jazz Orchestra, la big band d'arrel que compta amb els músics de l'Escola Folk del Pirineu, a Arsèguel, i que dirigeix Sergi Vergés. El conjunt actuarà el diumenge 1 d'agost al migdia al Castell de València d'Àneu i presentarà una col·laboració especial amb el ballarí Magí Serra.

També destaca 'Brots transhumants', una proposta protagonitzada pel ballarí Magí Serra, el músic urgellenc Arnau Obiols i l'artista visual Pepe Camps. És un projecte impulsat per la Fira Mediterrània i que en el cas del Dansàneu es concretarà en quatre dies de caminada artística, per tal de viure de primera mà diferents expressions i maneres de fer de la gent que habita i viu al Pallars.

Alhora, el festival donarà suport al projecte 'L'arbre humà' de l'acordionista Roser Gabriel, que actuarà el divendres 30 de juliol a les 7 del vespre en un dels espais que s'incorporen enguany al festival: el Prat de Rinau, a Esterri d'Àneu.

Commemoracions

El Festival de les Valls d'Àneu, en col·laboració amb el Departament de Cultura, també acollirà diverses activitats vinculades a les commemoracions de l'Any Joan Tomàs (125è aniversari del seu naixement), l'Any Manuel Cubeles (100 anys del seu naixement) i el ja esmentat Any Robert Gerhard (20-21, enguany s'escau el 125è aniversari del seu naixement).

En relació amb el Mestre Joan Tomàs, destaca l'exposició commemorativa comissariada per Liliana Tomàs i que es podrà veure als baixos de l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu; el concert amb cançons del seu repertori interpretades per Artur Blasco, Marien de Casimiro i Arnau Obiols programat a l'església de Sant Joan d'Isil (dimarts 27 de juliol a les 19 hores) i l'actuació de 'Corrandes són Corrandes', amb Jaume Arnella, al jardí de l'hostal Vall d'Àneu, el dissabte 31 de juliol al migdia.

L'homenatge a Manuel Cubeles es concreta en la invitació a l'Esbart Marboleny de les Preses, que presentarà l'espectacle 'La difícil senzillesa' amb la direcció escènica de Montse Colomer i Iban Beltran (dimecres 28 de juliol a les 19 hores a Esterri d'Àneu).

Encara en el marc de la memòria històrica, l'editorial FICTA recupera dins del Dansàneu 'Els focs de Sant Joan', de Robert Gerhard. És un ballet inèdit que Gerhard va començar a escriure el 1936 per encàrrec dels Ballets Russos de Montecarlo i que no es va poder estrenar a causa de la Guerra Civil. La proposta escènica està inspirada en les falles d'Isil. L'editorial gironina ha descobert la versió original i inèdita d'aquest ballet per a piano a Cambridge, on va morir Gerhard exiliat l'any 1970. La companyia Ballet Contemporani de Catalunya i el pianista Miquel Villalba en seran els intèrprets. La proposta es podrà veure a Santa Maria d'Àneu el dijous 29 de juliol a les 19 hores.

Propostes singularitzades

Al marge de Cesc Gelabert, el Dansàneu ha convidat enguany noms rellevants de l'escena actual, que oferiran actuacions que han estat singularitzades per al festival. Es el cas de Maria del Mar Bonet i Borja Penalba, que sumaran la col·laboració de la dansa contemporània de Núria Guiu (dimarts 27 de juliol a la nit a Santa Maria d'Àneu) o de Mishima, que mesclarà la seva proposta amb la dansa de Laia Santanach (dissabte 31 de juliol a les 23 hores a Esterri d'Àneu, dins el cicle 'Trobades (im)possibles' iniciat l'any passat pel Dansàneu. Prèviament, Santanach presentarà la proposta 'Tradere', una coproducció del Dansàneu en col·laboració amb la Fira Mediterrània de Manresa, el Mercat de les Flors i el Ballet National de Marseille.

També resultarà una mescla inèdita la fusió disciplinar de la cantant i multi instrumentista Carola Ortiz amb el projecte Nilak, que compartiran una producció que servirà per commemorar els 30 anys de Dansàneu. El Dansàneu també comptarà amb el concert de Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic, el divendres 30 d'agost a les 23 hores a Esterri.

Altres propostes rellevants de la programació seran la tarda temàtica sobre 'Dones al marge' amb la presentació del llibre homònim d'Ivet Eroles al Centre de Documentació dels Pirineus (CEDPIR), a Son, i l'espectacle sobre Marguerite Porete a càrrec de Bubulina Teatre a l'església dels Sants Just i Pastor, i la doble excursió naturalista sobre la mitologia dels Pirineus i el pas del temps en el cel d'Hug Roger III en col·laboració amb Obaga Natura (el diumenge 25 i el dilluns 26 de juliol, amb sortida des de València d'Àneu a les 21.45 hores).

Cabuda prevista del 65%

El Dansàneu ha posat a la venda aquest dilluns mateix unes 1.800 entrades pels espectacles de pagament. Igualment es mantenen activitats gratuïtes al llarg dels vuit dies del festival. Tant les activitats de pagament com les gratuïtes requeriran d'un control previ d'accés i del seguiment estricte de les mesures sanitàries vigents en el moment de celebrar-se el festival.

L'organització treballa amb una aforament del 65% per als diversos espectacles, tot i que no descarta poder ampliar la cabuda en funció de l'evolució de la situació sanitària per la COVID-19. En tot cas, Martínez ha confirmat que no es plantegen en cap cas arribar al 100% de la capacitat habitual.

Mostrar formulari de contacte