El 70% de padrins de la Seu desitja seguir vivint a casa
La majoria té habitatge en propietat i familiars a prop i considera que rep prou ajuda Un 35% té problemes per arribar a final de mes i la salut és una preocupació unànime, si bé el 45 % creuen que tenen una qualitat de vida bona o molt bona
Un 70,5% de gent gran de la Seu d’Urgell desitja rebre els ajuts suficients per poder-se quedar a casa seva en cas que algun problema li dificulti la vida normal. Aquesta és una de les moltes conclusions que presenta un estudi a fons que ha encarregat l’Ajuntament de la Seu per conèixer la situació dels padrins de la ciutat i les seves problemàtiques.
Dels serveis específics que ofereix l’Ajuntament, els més coneguts són l’Hospital i el Centre de dia (per sobre del 70%), seguits de la teleassistència (53%) i l’atenció domiciliària (42%), que alhora són els més utilitzats. En canvi, el servei de bugaderia només el coneix un 15%.
Amb relació al desig de quedar-se a casa i no acabar en una residència, val a dir que un 75% dels padrins urgellencs tenen habitatge de propietat; i la gran majoria (71%), sense pagaments pendents. Alhora, un 65% no tenen dificultats per arribar a final de mes amb els ingressos de la llar, si bé el 35% restant sí que tenen problemes econòmics, ja siguin ocasionals (18%), habituals (10%) o bé permanents (6%).
La gran majoria dels enquestats (78%) tenen algun familiar a la Seu -sense comptar els que viuen a la mateixa llar- o bé als voltants. Solen ser els fills i néts, als quals veuen normalment gairebé cada dia.
Entre les persones que necessiten ajuda per fer alguna de les activitats de la vida diària o de les tasques domèstiques, el 60% consideren que reben prou ajuda, un 28% en necessita més de la que rep i un 7% no en reben.
La salut és una altra preocupació cabdal. El 42% considera que la seva salut és bona o molt bona, un 41% regular i un 17% dolenta o molt dolenta. I en tot cas, gairebé tothom (98%) tenen algun problema de salut i un 85,5% necessiten algun tractament o control, però un 72% diuen que en els darrers tres mesos no han tingut cap problema que hagi limitat les seves activitats socials i familiars habituals.
Pel que fa a la unitat familiar, un 57% dels avis viuen amb parella (el 43% sols i el 14% amb els fills), però un de cada quatre (24%) viu sol, un percentatge que puja fins al 34% en les dones i baixa al 10% en els homes.
Un bon lloc per envellir
En la presentació de l’estudi l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, va afirmar que la principal conclusió que es desprèn d'aquest estudi és que “la Seu d'Urgell és un bon lloc per envellir”. Batalla remarca que la Seu és una ciutat on la gent gran és molt activa, ja que la majoria pràctica alguna activitat física i dóna un cop de mà a la família. “En definitiva, és un col•lectiu indispensable per la qualitat de vida de les famílies urgellenques”.
De la seva part, la regidora de la Gent Gran, Teresa Casassas, va assenyalar que amb aquest estudi “des de l'Ajuntament també es volia saber el grau de coneixement que té el col•lectiu de gent gran envers els serveis que estan orientats per a ells”.
Segons van explicar els sociòlegs responsables d'elaborar aquesta diagnosi, Joan Micó i Pepita Batalla, aquest estudi s'ha elaborat a través d'una enquesta personal realitzada durant el passat mes de juliol, dirigida a la població de 65 anys o més resident a la Seu d'Urgell, a través d'una mostra de 373 persones. A la Seu un16% dels urgellencs té més de 65 anys.