El banc de llavors del Pirineu aconsegueix recuperar 150 varietats autòctones
Pau Pàmies és un veí d'Aulàs (Pallars Jussà), que porta dos anys dedicant-se a recuperar plantes autòctones de tot el Pirineu. Actualment, el seu banc de llavors està format per 350 espècies, unes 250 diferents i unes 150 locals en perill d'extinció. Pel que fa a arbres en té uns 200 d'identificats. Per conservar i millorar totes aquestes espècies el Pau lluita per potenciar l'intercanvi de llavors de la mateixa manera que ho van fer els nostres avantpassats.
Pàmies explica a l'Agència Catalana de Notícies que al Pirineu unes 100 persones formen una xarxa d'intercanvi de llavors per tal de conservar i millorar les plantes. Per perpetuar les espècies recuperades Pau Pàmies fa planter i el ven als mercats.
Entre el centenar de les plantes que Pàmies ha recuperat i que més agraeix la gent s'hi troben diferents tomates que ja havien desaparegut com són les varietats morada, bombilla o poma. El porro i els pebrots del Pirineu són dues espècies recuperades amb un sabor molt especial. Però tot i haver recuperat unes 150 espècies locals en perill d'extinció al seu banc de llavors li falta introduir varietats com la coliflor, el bròquil, espàrrecs, api, cereals o patates.
Pàmies explica que les llavors no tenen un interès comercial i que per aquest motiu s'estan perdent. El seu objectiu és preservar les espècies autòctones de cada zona. Pau Pàmies explica que en l'àmbit mundial s'ha perdut el 80% de les espècies agrícoles xifra igual o superior a les que s'han perdut al Pirineu.