Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Bus de la Salut fa parada aquesta setmana a la Seu

El Bus de la Salut fa parada aquesta setmana a la Seu

L'objectiu és detectar i prevenir malalties, principalment cardiovasculars, a persones d'entre 40 i 70 anys
Bus de la Salut a la Seu d'Urgell
07/04/2016 11:50

El Bus de la Salut es troba aquesta setmana a la Seu d'Urgell fent proves mèdiques a persones d'Atenció Primària amb factors de risc cardiovascular o renal. Els pacients, de 40 a 70 anys, han estat citats de manera aleatòria.

Amb aquesta iniciativa, la Diputació de Lleida, la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) de l’IRB Lleida, volen convertir Lleida en una demarcació pionera en la prevenció de les malalties cardiovasculars i renals, modificar els hàbits poc saludables de la població i sensibilitzar els ciutadans sobre la importància social de la donació d’òrgans.

Visita mèdica

Les proves, d'una durada de 60 minuts, s’inicien amb una entrevista per conèixer l’estil de vida i els hàbits alimentaris, una espirometria i unes enquestes de son diürna. També es recull una mostra de sang i d’orina per guardar en un biobanc per a futurs estudis. Així mateix, s’extreu una mostra sanguínia punxant el dit, i una de orina (el bus disposa d'un bany), per saber com funcionen els ronyons, quin és el nivell de colesterol i altres paràmetres.

Mitjançant una ecografia (com les que es fan a l’embaràs) es visualitza l’estat de les artèries caròtides (situades al coll), femorals (situades als engonals) i també les del cervell (ecografia transcraneal). Els resultats de les proves efectuades queden registrades a l’historial clínic del pacient i el seu metge de família determinarà les modificacions d’estil de vida o de tractament a nivell individualitzat segons els resultats.

Resultats del primer any

El passat mes de desembre es van presentar els resultats del primer any de funcionament del Bus de la Salut. De les 2.118 proves, un 65,4% (1.385 persones) presentaven una malaltia ateromatosa amb més presència en el cas dels homes (56,6% dones i 74,7% homes); un 22,2% dels pacients tenien una malaltia renal; un 16,8% presentava hipertensió arterial; a un 2% se'ls va diagnosticar diabetis; un 15% (320 persones) presentaven colesterol elevat, de les quals 199 eren dones i 121 eren homes; i un 39,3% (414 persones) tenien àcid úric elevat, de les quals 235 eren homes i 179 eren dones.

Recorregut

El trajecte del Bus de la Salut va començar el passat dilluns 11 de gener a Cervera. Durant tot l'any, el vehicle medicalitzat visitarà 40 municipis de la demarcació de Lleida. A més, enguany el bus va acompanyat d’una caravana on es realitzen més proves de prevenció cardiovascular i renal. Al voltant d’unes 3.000 persones d’Assistència Primària amb factors de risc cardiovasculars utilitzaran aquest servei preventiu. El pròxim mes de juliol el servei preventiu tornarà a instal.lar-se al pàrquing del Doctor Peiró de la Seu.

Mostrar formulari de contacte