Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Bus de la Salut fa prop de 8.500 proves PCR des de l'inici de la pandèmia

El Bus de la Salut fa prop de 8.500 proves PCR des de l'inici de la pandèmia

Durant aquests mesos el servei s'ha concentrat a l'àrea de Lleida però a partir del setembre preveuen recuperar la línia habitual de fer parada a poblacions d'arreu de la demarcació. L'objectiu és ajudar a detectar contagis de COVID-19

Personal del Bus de la Salut fa proves PCR (Foto: IRBLleida)
Personal del Bus de la Salut fa proves PCR (Foto: IRBLleida)
31/07/2020 13:00

L'equip del Bus de la Salut, integrat per set sanitaris i un xofer, va iniciar el 14 de març la realització de tests de diagnòstic ràpid de la covid-19 a la demarcació de Lleida, en col·laboració amb l'Atenció Primària. Des d'aleshores i fins a finals de juliol, han realitzat un total de 8.437 proves PCR i 735 tests serològics arreu de les comarques de Lleida, l'Alt Pirineu i Aran. La previsió és que el bus recuperi el 14 de setembre la circulació per tota la demarcació, si la situació sanitària ho permet. El mes de setembre s'informarà de les normatives sanitàries que s'aplicaran i del calendari del projecte.

En una primera fase de la col·laboració, l'equip es va incorporar al programa Orfeu del Departament de Salut, de detecció massiva de casos covid-19. Fins al 15 de juny, l'equip va realitzar 4.830 tests PCR i 735 tests serològics i va visitar més de 40 poblacions diferents de la demarcació. En una segona fase, del 15 al 27 de juny, va efectuar tasques de gestió de programacions i revisió de resultats i també van realitzar 82 tests PCR.

A partir del 29 de juny, i segons indicacions del Departament de Salut, el bus es va fusionar amb l'equip d'Atenció Primària, en aquest cas per fer cribratge a tots els centres residencials del Segrià.

La PCR és prova que detecta el material genètic del virus. En les persones amb símptomes compatibles amb la covid-19, la PCR positiva permet identificar-les i aïllar-les. Es realitza amb una mostra del nas i la gola, que el professional sanitari extreu amb l'ajuda d'un bastonet. De la seva part, el test ràpid serològic és una prova que permet la detecció d'anticossos contra el virus SARS-CoV-2 a la sang. És a dir, confirma la resposta del sistema immunitari contra el virus. Es fa servir per avaluar l'estat immunitari de la població o de determinats col·lectius, i com a complement de la PCR en alguns casos. Es realitza amb una mostra de sang, que el professional sanitari extreu.

Mostrar formulari de contacte