Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Bus de la Salut ha fet novament parada a la Seu

El Bus de la Salut ha fet novament parada a la Seu

El servei té l'objectiu de detectar i prevenir malalties, principalment cardiovasculars, a persones d'entre 40 i 70 anys. Al Pirineu també visitarà abans d'acabar l'any la Pobla de Segur, Bellver de Cerdanya i el Pont de Suert
Bus de la Salut a la Seu d'Urgell
20/07/2016 18:25

El Bus de la Salut ha tornat a fer parada aquest dilluns i dimarts, 18 i 19 de juliol, a la Seu d'Urgell, per fer proves mèdiques a persones d'Atenció Primària amb factors de risc cardiovascular o renal. Els pacients que ha atès, de 40 a 70 anys, han estat citats de manera aleatòria.

Amb aquesta iniciativa, la Diputació de Lleida, la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) de l’IRB Lleida, volen convertir Lleida en una demarcació pionera en la prevenció de les malalties cardiovasculars i renals, modificar els hàbits poc saludables de la població i sensibilitzar els ciutadans sobre la importància social de la donació d’òrgans.

El Bus de la Salut ja va ser a la Seu el passat mes d'abril.

Visita mèdica

Les proves, d'una durada de 60 minuts, s’inicien amb una entrevista per conèixer l’estil de vida i els hàbits alimentaris, una espirometria i unes enquestes de son diürna. També es recull una mostra de sang i d’orina per guardar en un biobanc per a futurs estudis. Així mateix, s’extreu una mostra sanguínia punxant el dit, i una de orina (el bus disposa d'un bany), per saber com funcionen els ronyons, quin és el nivell de colesterol i altres paràmetres.

Mitjançant una ecografia (com les que es fan a l’embaràs) es visualitza l’estat de les artèries caròtides (situades al coll), femorals (situades als engonals) i també les del cervell (ecografia transcraneal). Els resultats de les proves efectuades queden registrades a l’historial clínic del pacient i el seu metge de família determinarà les modificacions d’estil de vida o de tractament a nivell individualitzat segons els resultats.

Resultats del primer any

El passat mes de desembre es van presentar els resultats del primer any de funcionament del Bus de la Salut. De les 2.118 proves, un 65,4% (1.385 persones) presentaven una malaltia ateromatosa amb més presència en el cas dels homes (56,6% dones i 74,7% homes); un 22,2% dels pacients tenien una malaltia renal; un 16,8% presentava hipertensió arterial; a un 2% se'ls va diagnosticar diabetis; un 15% (320 persones) presentaven colesterol elevat, de les quals 199 eren dones i 121 eren homes; i un 39,3% (414 persones) tenien àcid úric elevat, de les quals 235 eren homes i 179 eren dones.

Recorregut

El trajecte del Bus de la Salut va començar l'11 de gener a Cervera. Durant tot l'any, el vehicle medicalitzat visita 40 municipis de la demarcació de Lleida. A més, enguany el bus va acompanyat d’una caravana on es realitzen més proves de prevenció cardiovascular i renal. Al voltant d’unes 3.000 persones d’Assistència Primària amb factors de risc cardiovasculars utilitzaran aquest servei preventiu.

Després de l'aturada del mes d'agost, el mes de setembre el servei visitarà del Pirineu la Pobla de Segur i Bellver de Cerdanya, mentre que a l'octubre s'aturarà al Pont de Suert. 

Mostrar formulari de contacte