Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El cabal del Segre torna a nivells baixos

El cabal del Segre torna a nivells baixos

Al pas per la Seu, el riu porta ara 1,63 m3/s, menys de la meitat que ara fa un any El Valira està en el mateix cabal, tot i que l'any passat la seva situació era pitjor
Situació de manca de cabal al Segre, a Alàs
12/08/2008 09:23

Han fet falta només tres mesos perquè els principals rius de l'Alt Urgell tornin a situacions preocupants de manca de cabal. Segons les darreres dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, publicades aquest dilluns, ara mateix tant el Segre com el Valira porten una mitjana de només 1,63 metres cúbics per segon, al pas per la Seu d'Urgell.

En el cas del Segre, això suposa menys de la meitat del cabal que hi havia ara fa just un any, i que era de 3,61. En aquella situació, el riu estava quasi sec en alguns punts -sobretot en les zones amb més canals de rec- i es va haver de recórrer novament al rescat de truites.

En canvi, al riu Valira la situació és una mica millor que l'any passat, quan es va arribar a un alarmant cabal de només 0,59 m3/s, que feia que el riu aparegués pràcticament buit.

Sigui com sigui, ara mateix l'estat dels dos rius contrasta amb el cabal d'ara fa tot just tres mesos, quan es va arribar a un rècord de 42,3 m3/s gràcies a l'episodi de pluges de la primavera, que posava fi a un llarg període de manca d'aigua. Les darreres setmanes, però, els indicis de sequera al Pirineu han tornat a aparèixer.

Aquesta situació, a més a més, coincideix amb la reducció de reserves de l'embassament d'Oliana, que ha perdut molta capacitat en un mes. Ara mateix es troba al 55,5% de (56 hectòmetres cúbics), quan fa només un mes estava al 93%. El de Rialb acumula 280 Hm3 (70% de capacitat), però des d'aquesta setmana té previst alliberar-ne uns 80, dins de les proves de càrrega.

La situació és millor al pantà de Sant Antoni, al Pallars Jussà, que acumula 174 Hm3 (85% del total). El de Santa Anna, a la Ribagorça, està a la meitat, amb 116 Hm3.

Mostrar formulari de contacte