Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Cadí, entre les zones amb millor cel nocturn de Catalunya

El Cadí, entre les zones amb millor cel nocturn de Catalunya

Un estudi actualitzat elogia l'escassa contaminació lumínica als parcs naturals del Pirineu i esmenta especialment les condicions "excepcionals" del Montsec
07/08/2017 14:55

Tota l'àrea de la serra del Cadí, a cavall de l'Alt Urgell, Cerdanya i el Berguedà, apareix com una de les zones amb millor cel nocturn de tot Catalunya en els resultats de la nova campanya de mesures del fons del cel, a càrrec del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i el Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona.

L'estudi, de fet, destaca l'àmplia presència d'àrees del Pirineu i el Prepirineu com els millors indrets del país per observar el cel, amb menció especial per al Montsec, considerat de "categoria excepcional" i que compta amb la certificació mundial de Destinació Turística Starlight. Les dades obtingudes durant l’any 2016 confirmen que "els valors són excel·lents en algunes àrees i de qualitat molt bona en la pràctica totalitat de zones no urbanes". Les campanyes de mesurament s’emmarquen en un projecte d’avaluació de les condicions naturals del medi nocturn dels Parcs Naturals de Catalunya, amb l’objectiu de detectar els que conserven millors condicions i impulsar-ne projectes de protecció.

Totes aquestes dades serveixen per actualitzar el Mapa de la qualitat del cel nocturn a Catalunya, consultable per la ciutadania al web del Departament de Territori i Sostenibilitat juntament amb els resultats de les diverses campanyes de mesuraments realitzades fins ara.

Variabilitat a l'Empordà

El Parc Natural Cadí-Moixeró se situa en uns nivells semblants als del PN dels Ports, a les Terres de l'Ebre. En canvi, les reserves del Cap de Creus, el Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter es queden un graó per sota pel fet que presenten una "gran variabilitat", perquè en aquest cas "la foscor del seu cel depèn de la proximitat a nuclis urbans de l’àrea que s’estudiï", tenint en compte que es tracta d'una àrea, l'Alt i el Baix Empordà, amb una gran activitat turística durant la primavera i l'estiu.

En el cas del Montsec, en canvi, l'estudi destaca que "els nuclis urbans interiors no hi tenen una influència notable en el cel i les majors amenaces de contaminació lumínica provenen de les ciutats properes, com Balaguer i Tremp, i, sobretot, de ciutats més grans com Lleida i Barcelona, tot i que estiguin a major distància". A més a més, hi afegeixen, "la qualitat del cel en alguns indrets fins i tot ha millorat respecte fa una dècada, fruit de la substitució de les làmpades de vapor de mercuri per les de vapor de sodi, que presenten un efecte de dispersió de la llum molt menor".

Igualment, s’ha aprofitat per analitzar la qualitat del cel nocturn del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que en general és "molt bona", arribant a "excel·lent en determinats punts". Els valors obtinguts són, de fet, suficients com per obtenir les màximes certificacions de qualitat internacionals.

Cel de "baixa qualitat" a l'àrea de Barcelona

Per primer cop, també s’ha pogut actualitzar el Mapa amb els resultats de les anàlisis fetes al 2014 per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a la conurbació de Barcelona, per encàrrec de l’Àrea Metropolitana (AMB), que ha cedit les dades. Aquesta anàlisi conclou que la qualitat del cel nocturn a l’àrea més urbana del país "és baixa o molt baixa", i que des de Barcelona cal "desplaçar-se més de 100 km per poder gaudir d’una visió clara de la Via Làctia".

 

  • Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya (TES)
  • Lluna plena damunt el Cadí (Foto: Meteo Pirineus Catalans)

Mostrar formulari de contacte