Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El cançoner del Pirineu i l'homenatge als deportats a camps nazis marquen l'inici del Dansàneu

El cançoner del Pirineu i l'homenatge als deportats a camps nazis marquen l'inici del Dansàneu

L'OMAC ha presentat 'Trencadís', un espectacle influït per la música tradicional recuperada per Artur Blasco. Aquest dilluns s'ha fet l'acte de memòria democràtica amb la participació de Carme Sansa, Eduard Muntada, Quico Pi de la Serra i Joan Pau Cumellas

26/07/2022 10:55

Al llarg d'aquesta setmana se celebra la 31a edició del Dansàneu, el festival de dansa i arts de les Valls d'Àneu. El programa d'activitats ja va començar diumenge i ho va fer amb l'espectacle 'Trencadís', de l'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya (OMAC). Una obra firmada pel músic olotí Dani López que combina versos de poetes post-contemporanis amb elements de la música d'arrel que s'inspiren en les cançons tradicionals dels Pirineus, recuperades al llarg de les darreres dècades pel musicòleg alturgellenc Artur Blasco.

L'indret escollit per fer l'espectacle inaugural va ser el Prat de Rinau, un espai privat que s'ha obert al públic al nucli d'Esterri d'Àneu. El Festival de Cultures del Pirineu acollirà fins diumenge vinent, dia 31, prop d'una trentena de propostes artístiques de tipologia diversa. Pel que fa a 'Trencadís', és la primera proposta de l'OMAC, formada per 31 joves músics. Una de les particularitats d'aquesta formació és que combina instruments d'orquestra habituals amb d'altres de tradicionals d'arreu dels Països Catalans, com poden ser acordió diatònic,  gralla, dolçaina, viola de roda o sac de gemecs. El seu compositor i director, Dani López, ha explicat a l'ACN que l'obra s'inspira en les cançons "de tota la vida", que juntament amb versos de poesia contemporània, serveixen per crear una peça original que apel·la a la gent jove. També ha dit que "té molt sentit" interpretar l'obra en el marc del Dansàneu, ja que per composar la peça s'ha inspirat en les músiques tradicionals del Pirineu.

De la seva banda, la directora del Dansàneu, Rut Martínez, considera que després d'unes edicions marcades per la pandèmia, el certamen torna en tota la seva "plenitud" per maridar música i dansa amb el patrimoni cultural, monumental i natural de les Valls d'Àneu.

Jornada de memòria democràtica i concert de Marina Rossell

La segona jornada, aquest dilluns, ha tingut com a protagonista la memòria democràtica. Enguany, amb un acte d'homenatge als set veïns de les Valls d'Àneu que, amb la connivència de la dictatura de Franco, van ser deportats a camps de concentració nazis. L'acte va comptar amb la recitació de l'actriu Carme Sansa i de l'actor pallarès Eduard Muntada, a més de l'actuació musical del cantautor Quico Pi de la Serra, amb l'acompanyament de Joan Pau Cumellas a l'harmònica.

Per completar el dia, a la nit Marina Rossell va oferir un concert de presentació del seu nou treball, '300 crits'. Des de l'organització han celebrat el fet de poder comptar a les Valls d'Àneu amb una cantautora que "forma part del nostre imaginari popular, sentimental i emocional", i en destaquen les "cançons de resistència" que va oferir en aquesta actuació, acompanyada al piano per Xavi Lloses.

Pel festival també hi passaran aquesta setmana noms com la cantautora osonenca Joana Serrat (aquest dimecres a la nit), el cantant i productor musical Marc Parrot, el grup Tarta Relena (aquest dimarts a la nit), Núria Guiu -Premi Nacional de Cultura 2022- o la ballarina i coreògrafa basca Iratxe Ansa, entre molts altres. El festival, organitzat pel Consell Cultural de les Valls d'Àneu, es clourà el 31 de juliol a Santa Maria d'Àneu amb l'actuació del ballarí i coreògraf basc Jon Maya, que oferirà un diàleg amb la tradició i la contemporaneïtat a través d'un solo ballat i ocasionalment en conversa amb un músic en directe.

 

  • Estrena del Dansàneu, diumenge, amb l'espectacle de l'OMAC 'Trencadís' (Foto: ACN)
    Estrena del Dansàneu, diumenge, amb l'espectacle de l'OMAC 'Trencadís' (Foto: ACN)
  • Carme Sansa recita en l'acte d'homenatge als veïns de les Valls d'Àneu que van ser deportats a camps nazis (Foto: Dansàneu)
    Carme Sansa recita en l'acte d'homenatge als veïns de les Valls d'Àneu que van ser deportats a camps nazis (Foto: Dansàneu)
  • Concert de Marina Rossell a Esterri d'Àneu (Foto: Dansàneu)
    Concert de Marina Rossell a Esterri d'Àneu (Foto: Dansàneu)

Mostrar formulari de contacte