Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El català recupera el primer lloc en l'ús social a Andorra

El català recupera el primer lloc en l'ús social a Andorra

El castellà manté el domini a nivell domèstic i de converses d'amics, però deixa de ser preferent entre els més joves i en la transmissió de pares a fills La llengua oficial també és clarament majoritària entre els habitants de nacionalitat andorrana

Andorra - Vista panoràmica
Andorra - Vista panoràmica
02/08/2011 16:26

El català mostra signes de recuperació com a primera llengua d'ús social a Andorra. Segons la nova enquesta del Servei de Política Lingüística, actualment l'idioma oficial ja és utilitzat pels ciutadans un 42% del temps, per un 41,5% del castellà. El 2004 les dades per a la llengua del país eren més negatives, ja que donaven uns percentatges respectius del 40,5% i del 43%. El tercer i el quart lloc, a més distància, l'ocupen el portuguès i el francès.

El castellà sí que es manté en el primer lloc pel que fa a llengua d'ús habitual a les llars i a les converses d'amics, pel pes de la població d'origen espanyol. Tot i això, el català ja ocupa el 46% de les converses domèstiques i ja és la preferida en la transmissió de pares a fills, com també entre la gent més jove que ha nascut i crescut al país, amb 58% d'ús.

El català també és clarament predominant entre els habitants amb nacionalitat andorrana.

L’estudi se centra en els hàbits lingüístics de la població de més de 14 anys. La metodologia utilitzada permet comparar els resultats amb els de  les enquestes dels anys 1995, 1999 i 2004. La mostra està formada per 821 persones que van ser entrevistades el maig del 2009.

Mostrar formulari de contacte