Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El catedràtic Jordi Bolòs reconstrueix com eren els comtats nord-catalans a l'era carolíngia

El catedràtic Jordi Bolòs reconstrueix com eren els comtats nord-catalans a l'era carolíngia

12/01/2010 15:54

El catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de Lleida, Jordi Bolòs, acaba de publicar un llibre en el qual reconstrueix com eren a l'època carolíngia els comptats de la Catalunya Nord, estretament lligats als comtats d'Urgell i Cerdanya. Una relació que es va trencar per la partició de Catalunya amb el Tractat dels Pirineus, ara fa 350 anys.

L'obra Atles dels comtats de Rosselló, Conflent, Vallespir i Fenollet, editat per Rafael Dalmau, situa sobre el mapa gairebé tots els llocs habitats que ja s'esmenten als documents de fa més de mil anys, així com els dominis senyorials laics i eclesiàstics, la xarxa de vies, els molins fariners i les salines. Bolòs, que signa conjuntament aquesta obra amb Víctor Hurtado, destaca "l'esforç considerable per tal de fer una feina històrica i cartogràfica gairebé única a Europa".

El catedràtic subratlla que "en aquests mapes trobem reflectit l'origen de la identitat catalana i europea d'aquest territori". I és que en el període estudiat, entre els anys 759 i 991, els comtats catalans formaven part d'un "imperi carolingi que s'estenia des de Catalunya fins a les portes de Dinamarca, la ciutat de Roma i Àustria".

Mostrar formulari de contacte