Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El cementiri més petit de l'Estat, situat a Bausen, ja és Bé Cultural d'Interès Local

El cementiri més petit de l'Estat, situat a Bausen, ja és Bé Cultural d'Interès Local

Conegut com el Cementiri de Teresa, l'espai explica la història dels "Amants de Bausen". L'any 1916, els veïns van construir-lo en poques hores en resposta al mossèn del poble, que es negava a enterrar la jove al recinte funerari parroquial
El Cementiri de Teresa, a Bausen (Foto: ACN)
01/11/2020 10:20

El cementiri més petit de l'Estat, situat la poble aranès de Bausen, ha estat declarat recentment Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) pel Conselh Generau d'Aran. Conegut com el cementiri de Teresa, està situat al mig del bosc. És un recinte singular perquè acull la tomba d'una única persona: Teresa. La seva història narra que a principis del segle XX, Sisco i Teresa, uns joves de Bausen, van demanar permís eclesiàstic per contraure matrimoni però se'ls va denegar perquè eren parents. Teresa, amb 33 anys, va morir el 10 de maig de 1916 i el mossèn es va negar a enterrar-la al cementiri del poble perquè havia viscut "en pecat". Però llavors tots els habitants de Bausen es van posar d'acord per construir-li un cementiri.

Els vilatans van treballar nit i dia i en tant sols 24 hores el recinte estava finalitzat per poder enterrar-hi la Teresa. Flors silvestres, herbes i matolls envolten aquesta romàntica tomba amb l'objectiu de preservar-la de la intransigència i la intolerància.
"A mi amada Teresa" es pot llegir sobre la pedra, on sovint s'hi veuen flors fresques. Ha esdevingut un lloc màgic de visita obligada. Al cementiri, a encara no un quilòmetre del poble, s'hi accedeix per un bonic sender ple de faigs mil·lenaris. És al petit planell de Coret i està tancat per parets de pedra i una porta de ferro per accedir-hi.

Aquesta singularitat fa que Bausen no tan sols tingui el cementiri més petit de l'Estat (uns 100 m2) sinó que és dels pocs pobles petits que té dos recintes funeraris: el parroquial, situat al costat de l'església de Sant Pèir, i el civil, que és aquest dedicat a Teresa.

El fins fa pocs dies síndic d'Aran, Francés Boya, valora que "aquesta ha estat una petició veïnal molt interessant perquè tots aquests elements, que per ells mateixos tenen un gran valor patrimonial, mereixen ser protegits i hem d'evitar que es malmetin". El nou secretari d'Estat per al Repte Demogràfic explicava a l'ACN que "amb aquesta catalogació com a BCIL, existeix l'obligació per part de les administracions d'invertir recursos per a la seva preservació, garantint així la protecció del nostre patrimoni i la nostra cultura, que són un dels grans tresors de la Val d'Aran"

La declaració d'aquest espai com a BCIL es va aprovar recentment amb els vots favorables de l'equip de govern (UA) i l'abstenció del grup de CDA. En el mateix tràmit també es va acordar donar aquesta qualificació a l'església i cementiri de Sant Pèir i les capelles de de Sant Ròc i Santa Anna. La petició va partir inicialment de les associacions culturals Es Sarnalhèrs i Lanaranesa de Bausen, que van presentar la petició al Conselh Generau el desembre de 2019. La sol·licitud va ser valorada en la Comissió de Patrimoni on, per unanimitat i es va estimar quins eren els elements que reunien les característiques per a ser considerats Bé Cultural d'Interès Local, excloent alguns que ja comptaven amb la consideració, com els safaretjos, o perquè no tenien entitat suficient.

Mostrar formulari de contacte