El Centre Cívic 'El Passeig' acull l'exposició fotogràfica 'Dones d'Aigua'
Aquest dijous, 4 de març, tindrà lloc a la sala d'exposicions del Centre cívic El Passeig de la Seu d'Urgell la inauguració de mostra fotogràfica 'Dones d'aigua', del fotoperiodista Tomàs Abella. L'acte d'inauguració, que es farà a les vuit del vespre, serà presidit per l'alcalde urgellenc, Albert Batalla, i comptarà amb la participació de la directora de la Biblioteca de Sant Agustí, Lourdes Esteve, i el director de l'oficina de Caja Mediterráneo (CAM) a la Seu d'Urgell, Marc Gual.
'Dones d'aigua' , que es podrà veure fins al 28 de març, és un recorregut visual per la vida diària de les dones de l'Àfrica subsahariana i la seva relació amb l'aigua. Per visualitzar aquesta realitat, la narració també explora diversos projectes d'Intermón Oxfam amb dones de Burkina Faso, Txad, Etiòpia i Mauritània.
L'exposició exhibeix 40 fotografies de gran format sobre unes peanyes peculiars, similars als bidons que utilitzen les dones etíops per transportar l’aigua. Acompanya l’exposició un llibre catàleg de 60 fotografies. La coberta del llibre imita, per color i textura, els bidons grocs utilitzats per les dones etíops. Han contribuït amb els seus articles per al llibre Ariane Arpa, directora general d’Intermón Oxfam; Ricardo Petrella, autor d’El manifiesto del agua; i Fanta Régina Nacro, realitzadora i productora, Les films du défi. El catàleg ha comptat amb el finançament de l’Agència Catalana de Cooperació Internacional (ACCI).
Captaires d’aigua
Milions de dones i nenes inverteixen cinc hores cada dia per anar a buscar l’aigua, ja que és un dels rols assignats a la dona a l’Àfrica. Ho fan encara que l’aigua sigui insalubre i en el camí s’enfrontin al perill de les hienes, o la inseguretat (violacions, assassinats, segrestos) de les zones extenses de l’Àfrica més eixuta. En alguns llogarets d’Etiòpia existeix fins i tot la figura del “captaire d’aigua”, que va de casa en casa demanant aigua. La falta d’accés a l’aigua limita les oportunitats educatives de les nenes i inhabilita les dones per a la seva incorporació al teixit productiu de les comunitats.
L’exposició mostra, a més de la problemàtica, la transformació que s’està produint en diverses zones gràcies a l’accés a 'l'or blanc'. El Banc d’Aigua a Etiòpia, per exemple, proporciona aigua potable a més de 5.000 famílies i 8.000 caps de bestiar. L’objectiu és arribar a subministrar 20 litres d’aigua potable per persona i dia, aprofitant els manantials ja existents i excavant nous pous.
Disposar d’aigua ha permès desenvolupar diversos programes educatius a Txad i Burkina Faso, que garanteixen l’accés a l’educació de les nenes. Alhora, ha estat possible desenvolupar cooperatives agràries de dones a Mauritània, la qual cosa facilita la seva incorporació al teixit productiu.