Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Centre d'Interpretació del Parc Natural del Cadí-Moixeró a Talló divulga el patrimoni de Bellver de Cerdanya

El Centre d'Interpretació del Parc Natural del Cadí-Moixeró a Talló divulga el patrimoni de Bellver de Cerdanya

L'exposició permanent 'Bellovidere' explica aspectes singulars de la forma de vida del municipi cerdà. L'Ajuntament vol augmentar l'ús d'aquest punt d'informació i d'accés a l'espai protegit
25/05/2022 11:55

Una exposició permanent situada al Centre d'Interpretació del Parc Natural del Cadí-Moixeró a Talló (Bellver de Cerdanya) explica diferents aspectes de la forma de vida en aquest municipi cerdà, que és un dels més extensos de la Cerdanya i del Pirineu, amb quasi 100 km2.

La mostra, anomenada 'Bellovidere', pretén fer retornar els visitants al passat de la població. El títol fa referència al nom originari del puig sobre el qual s'alça la població de Bellver, cap del municipi, al peu del riu Segre. Així, a banda de donar a conèixer els seus 21 nuclis, s'hi incideix en àmbits com ara les llegendes o el rebost. Tot plegat, amb la idea de dinamitzar aquest espai, que estarà obert durant tot l'estiu els caps de setmana o bé amb cita prèvia.

A més a més, a la planta inferior de l'equipament s'hi divulga els punts d'interès del Parc Natural, tot aprofitant que aquest nucli fa les funcions d'entrada nord a l'espai protegit.  D'entre les peces que es poden veure a l'exposició permanent, n'hi ha diverses que provenen de les restes arqueològiques trobades al jaciment de Montlleó, al tossal del nucli de Baltarga. Una d'elles és un anell que antigament, segons els estudiosos, va portar un general de l'exèrcit romà que intentava aturar els avenços d'Anníbal pel Pirineu. El local de Talló també permet veure una espectacular maqueta en relleu de tot l'espai que conforma el Parc Natural, situat a cavall de la Cerdanya, el Berguedà i l'Alt Urgell.

La nova alcaldessa de Bellver, Laia Serra, ha explicat a l'ACN que l'objectiu de l'exposició és el d'atreure nous visitants al punt d'informació cerdà, després de constatar que aquest local de Talló estava "infrautilitzat".

Serra creu que el fet que el Centre d'Interpretació estigui situat molt a prop de l'església de Talló pot servir perquè ambdós espais atreguin més visitants. La nova exposició ha tingut un cost d'uns 100.000 euros, finançats entre l'Ajuntament i els fons europeus Feder, en una convocatòria gestionada pel Consell Comarcal de la Cerdanya en la qual hi ha participat dos municipis més.

A banda del centre de Talló, el Parc Natural del Cadí-Moixeró compta amb tres altres punts principals d'informació: la seu central, que és a Bagà, el punt informatiu de Tuixent i la Casa dels Parcs dels Pirineus, a l'entrada nord de la Seu d'Urgell, que també informa sobre el Parc Natural de l'Alt Pirineu i la resta d'espais protegits de tota la serralada.

  • Exposició permanent del Centre d'Interpretació del Parc Natural del Cadí-Moixeró a Talló (Foto: ACN)
  • Maqueta del Parc Natural del Cadí-Moixeró, al Centre d'Interpretació situat a Talló (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte