Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El centre històric, protagonista de la nova jornada de campanya electoral a la Seu

El centre històric, protagonista de la nova jornada de campanya electoral a la Seu

Compromís anuncia un Pla Integral d'Excel·lència que inclogui construir en solars buits i dignificar aparadors. Junts vol facilitar-hi l'obertura de comerços i la rehabilitació d'habitatges. ERC defensa una "fiscalitat progressiva" per seguir oferint serveis de forma equitativa. La CUP proposa construir un teatre municipal
16/05/2023 18:45

Els principals partits polítics que concorren a les eleccions municipals a la Seu d'Urgell han tornat aquest dimarts al mercat setmanal per apropar a la població les seves propostes. Precisament el centre històric ha estat el protagonista de moltes de les idees que han donat a conèixer avui.

Compromís redactarà i aplicarà un Pla Integral d’Excel·lència per “construir els solars buits, dignificar aparadors abandonats, reparar paviments, pintar els porxos i tenir cura especial del patrimoni arquitectònic”. El cap de llista, Joan Barrera, insisteix en la necessitat “urgent” de netejar els carrers, “repintar grafits i actuar d’ofici en construccions que amenacen ruïna”, perquè entén que “no podem tenir un carrer Canonges tallat cada 25 metres per un teulat que cau”. Per això, defensa que “si el propietari no actua ho ha de fer l’Ajuntament”. 

Per “recuperar vida”, Compromís proposa facilitar l’obertura de locals tancats i que al carrer Canonges s’hi instal·lin oficines de la Generalitat i d’altres administracions, tot comprant “un edifici emblemàtic” per cedir-lo al Govern català. A banda d’això, volen “impulsar una empresa públic-privada per a rehabilitació”. Joan Barrera diu que “si tots estem d’acord a impulsar el Centre Històric per la seva singularitat, en 5 anys podem capgirar l’actual situació de degradació”.

Encara al nucli antic, la plataforma vol “activar” la declaració de la Catedral com a Patrimoni de la Humanitat i completar l’ampliació del Museu Diocesà amb la nova entrada del carrer Canonges, com “una prioritat compartida amb el Bisbat”, a més de potenciar ajuts i estímuls fiscals per facilitar-hi l’activitat econòmica o la recuperació d’habitatges. Barrera conclou que “les ciutats que deixen perdre el seu Centre Històric ho paguen molt car”.

Junts dinamitzarà el centre facilitant l’obertura de comerços i rehabilitació d’habitatges per a lloguer social, perquè sigui un indret “viu, dinàmic, net i que generi orgull de ciutat”, argumenta l’alcaldable, Jordi Fàbrega, acompanyat dels números 2 i 5, Joan Gurrera i Urgell Isús. Consideren que “la Seu mereix i necessita un centre així”.

Per començar, JxCat vol fomentar-hi la implantació de serveis especialitzats i un calendari d’esdeveniments de “dinamització comercial, gastronòmica i cultural”, consensuat amb associacions, que s’afegeixi a activitats molt consolidades. Isús proposa una fira de primavera de productes artesans.  Aquestes accions s’emmarcaran en un Pla de Dinamització que inclou l’impuls d’una Àrea de Promoció Econòmica Urbana “per ajudar comerciants i empresaris en la gestió”, a més d’establir al nucli antic l’Oficina d’Atenció Empresarial.

Jordi Fàbrega es mostra convençut que aquesta nova legislatura la Catedral ja rebrà el reconeixement de la UNESCO i que això “comportarà una important dinamització de tot el centre”. En neteja viària, Junts defensa gestionar directament les brigades, actualment en mans de la Mancomunitat, i “incrementar freqüències” en espais concrets, a més d’embellir façanes i millorar de lluminàries, mobiliari urbà i senyals i un major control dels coloms. Fàbrega hi afegeix que reobrir els Antics Jutjats, perquè acullin el CFA, seria “una manera d’acostar el centre històric als seus usuaris”, però que cal abans que la Generalitat es comprometi en el finançament.

L'actual alcalde i candidat a la reelecció per ERC, Francesc Viaplana, ha explicat algunes de les propostes econòmiques que defensa la seva formació. Viaplana aposta "clarament" per aplicar una "fiscalitat progressiva", que consisteixi en que "qui més tingui sigui qui aporti més a les finances municipals", perquè creu que "només d’aquesta manera podrem seguir oferint serveis a la ciutadania de forma justa i equitativa".

El cap de llista ha expressat també la importància de "mantenir les finances municipals en una ràtio d’endeutament òptima", perquè així "en el moment que calgui fer grans inversions per a equipaments, com poden ser els Antics Jutjats o els pisos de serveis per a la gent gran, l’Ajuntament tingui suficient capacitat financera”.

El candidat republicà també ha volgut reivindicar que “per fer polítiques municipals, la peça clau són els i les treballadores de l’Ajuntament, que porten diversos mandats municipals esperant l’aprovació de la Relació de Llocs de Treball”. Viaplana remarca que “aquests quatre anys, finalment hem apostat per desencallar el document”. I tot i admetre que que “malauradament, no hem estat a temps d’aprovar-la abans de les eleccions”, assegura que aquesta tardor vinent ja se’n podrà implantar les conclusions, amb l’objectiu “que tothom pugui estar valorat de forma justa i merescuda”. En aquest mateix terreny, ha afirmat que vol aplicar a la plantilla “una retribució per objectius i de manera productiva”.

La CUP vol implantar un "pla de xoc" de cultura a la Seu. La proposta principal serà construir un teatre municipal perquè "és una reivindicació històrica de la gent de l'àmbit cultural". Ho afirma el cap de llista, Bernat Lavaquiol, que hi afegeix que això pot ajudar a reforçar una oferta que sigui més "per a la gent de la Seu, de la comarca i del Pirineu". En segon lloc, Lavaquiol planteja que la Regidoria de Cultura "posi en valor el Centre Les Monges i el Centre Cívic El Passeig".

Pel que fa a l'entorn del carrer dels Canonges, el candidat a l'alcaldia vol "potenciar que la gent jove que es vol iniciar en la cultura es pugui establir al nucli antic" i que "això vagi acompanyat d'una oferta d'habitatge públic", per "potenciar el carrer en tots els seus vessants" i "que no sigui exclusivament un lloc turístic".

El PP i Vox no han difós aquest dimarts cap comunicat o convocatòria referent al seu programa electoral.

  • Eleccions municipals a la Seu d'Urgell
  • Joan Barrera, amb Gemma To i David Servat, al carrer dels Canonges
  • Jordi Fàbrega, acompanyat de Joan Gurrera, Carme Espuga i Urgell Isus, al carrer dels Canonges
  • Francesc Viaplana, al mercat setmanal, al carrer Major
  • Bernat Lavaquiol, amb Ares Boniquet, al carrer dels Canonges

Mostrar formulari de contacte