El cicle 'Avui també és Sant Joan' arriba a la Biblioteca Sant Agustí
La proposta, a càrrec de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, porta aquest dilluns a la Seu d’Urgell l’escriptor Andreu Martín, autor del llibre ‘Cabaret Pompeya’, i la psicòloga Núria Vendrell
El cicle ‘Avui també és Sant Joan’, a càrrec de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i amb el suport del BBVA CX, arriba aquest dilluns, 29 d’abril, a les 7 de la tarda, a la Biblioteca Sant Agustí. L’escriptor Andreu Martín i l’experta en emocions Núria Vendrell oferiran una conversa sobre el llibre Cabaret Pompeya.
En la xerrada, prenent com a referència l’obra, es tractaran els valors del compromís i la identitat col·lectiva. L’autor i la psicòloga també conversaran amb el públic assistent i els membres del club de lectura de la biblioteca urgellenca, que han disposat prèviament d’un exemplar.
“Cabaret Pompeya” s’emmarca en la Barcelona del 1920, la ciutat de les pistoles. Al so dels tangos de la deliciosa cantant Aurora, els joves Miquel i Víctor coneixen el Fernando, un bandoneonista del Cabaret Pompeya, un mític music hall que hi havia al Paral·lel que va volar en esclatar una bomba. Tots tres tenen vint anys, comparteixen inquietuds socials en un ateneu anarquista i estan disposats a menjar-se al món.
Mentre el Ferran es dedica a la música, els altres dos treballen al port. Però aviat en Miquel decideix portar pistola i inevitablement enmig dels tiroteigs inicia un perillós doble joc. Posat a prova, el fort lligam dels tres amics encara rep més envestides en la Guerra Civil i la postguerra, en què la infiltració d’aquest jove agent en els ambients anarquistes resulta útil tant en el fosc rerefons de la policia republicana com en la dura repressió franquista.
Sobre l’autor
Andreu Martín (Barcelona, 1949) és escriptor. Llicenciat en Psicologia, aviat va iniciar-se com a guionista de còmic, fins que va començar la seva fecunda trajectòria novel·lística. La seva obra el situa com un dels més rellevants escriptors de novel·la negra, en què destaquen Prótesis (1980); Si es no es (1983), guanyadora del premi internacional Deutsche Krimi; El caballo y el mono (1984); Barcelona Connection (premi Hammet 1989); L’home que tenia raó (premi Hammet 1993); Bellíssimes persones (premi Ateneo de Sevilla 2000 i premi Hammet 2001); Amb els morts no s’hi juga (premi Columna 2003), o De tot cor (premi Alfons el Magnànim 2006). Com a autor de narrativa juvenil, sobresurt la sèrie del detectiu Flanagan escrita conjuntament amb Jaume Ribera, amb títols com Flanagan de luxe (premi Columna Jove 1994) i Flanagan Blues Band (premi Crítica Serra d’Or 1997).
A més de dramaturg, la seva prolífica activitat creativa inclou la de guionista de sèries televisives com Estació d’enllaç (1995-1997) i Laberint d’ombres (1998-2000). La seva destacada producció novel·lística ha rebut el premi Memorial Jaume Fuster 2003 pel conjunt de la seva obra i el premi Pepe Carvalho 2011 de novel·la negra per la seva trajectòria.
Sobre la psicòloga
Núria Vendrell (Barcelona, 1954) és llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona (1976). Vendrell és especialista en temes de família en l’àmbit clínic i escolar i supervisora d’Espais Educatius familiars. Col·labora amb El Suplement de Catalunya Ràdio i també coordina el Postgrau de la Universitat de Barcelona “Atenció socioeducativa a infants petits i les seves famílies”, del qual a més n’és docent.
Vendrell té consulta privada com a psicoterapeuta i és membre de l’Equip Directiu i responsable del Servei d’Orientació Educativa de l’Escola IPSI de Barcelona i de la Comissió Deontològica del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya.
Foment de la literatura catalana
Amb la finalitat de fomentar la literatura catalana de qualitat i fomentar la reflexió sobre els valors universals entre la societat, la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA CX, té en marxa la 6a edició del cicle ‘Avui també és Sant Joan’, un espai de converses que arriba enguany a dotze biblioteques públiques catalanes, a partir de les darreres obres guardonades amb el Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana.
Reconeguts autors com Jordi Coca, Ada Castells, Àlvar Caixal, Melcior Comes, Najat El Hachmi, Carme Riera, Rafael Vallbona i Gemma Lienas, guardonats amb el Premi BBVA Sant Joan, i psicòlogues com Núria Beitia, Anna R. Ximenos i Pilar Arlándiz, participen en la iniciativa.