Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El cicle 'Desenterrant el passat' es trasllada a Oliana per parlar dels camins medievals de la transhumància

El cicle 'Desenterrant el passat' es trasllada a Oliana per parlar dels camins medievals de la transhumància

La xerrada anirà a càrrec de historiador Climent Miró i es durà a terme aquest dissabte a les 6 de la tarda a l'Ajuntament de la vila
Monestir de Sant Cristòfol de Salinoves (la Noguera) Foto: Climent Miró
19/10/2016 14:30

Dins del cicle Desenterrant el passat, l’historiador Climent Miró i Tuset oferirà aquest dissabte a Oliana la conferència titulada 'Monestirs i transhumància (segles IX-XI). Descobrint el Somontà del comtat d’Urgell'. L’acte tindrà lloc a les 6 de la tarda a l’ajuntament de la vila.

La gran disponibilitat de pastures d’alçada al llarg de tota la serralada pirinenca ha afavorit històricament el desenvolupament d’una activitat ramadera generadora de riquesa per a les comunitats de muntanya. Tradicionalment, durant els mesos d’estiu els ramats pujaven a la muntanya per aprofitar les pastures abans de veure’s expulsats per les primeres nevades de la tardor.

A partir d’aquell moment, els amos del bestiar havien de garantir l’alimentació dels seus animals a l’hivern, bé mantenint-los estabulats al fons de les valls, bé enviant-los a les terres baixes on la neu no acostumava a interferir en excés. Aquest trànsit anual entre les pastures d’hivern i les pastures d’estiu es realitzava a través dels camins de la transhumància, molt freqüentats pels ramats dels principals monestirs, que es convertiren el grans promotors d’aquesta activitat.

A les terres altes del comtat d’Urgell, grans cenobis com Sant Serni de Tavèrnoles o Santa Cecília d’Elins funcionaren com grans empreses ramaderes que enviaven durant els mesos d’hivern els seus ramats a les terres del Somontà, topònim que deriva de sub montanione, al peu de la muntanya, situades a cavall de les actuals comarques de l’Alt Urgell i la Noguera.

 “Desenterrant el passat” és un cicle de xerrades i activitats vinculades al coneixement del passat de la comarca de l’Alt Urgell, organitzat pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell.

Mostrar formulari de contacte