Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El cicle Parlem d'Història reafirma l'aposta per la presentació de treballs de recerca

El cicle Parlem d'Història reafirma l'aposta per la presentació de treballs de recerca

La 13a edició també inclou conferències d’Alba Pampalona, Rafel Mitjans, Tresa Soler, Lluís Obiols, Javier Salazar i Daniel Fité. La proposta de l'Espai Ermengol es clourà amb la visita guiada ‘La Seu i l’aigua’

Parlem d'Història 2024
Parlem d'Història 2024
02/05/2024 14:10

La setmana vinent arrenca la 13a edició del cicle ‘Parlem d’Història’ que enguany consolida l’Espai Ermengol com a marc per presentar els treballs de recerca jove, concretament de 4t d’ESO de l’Institut-Escola d’Oliana i de 2n de Batxillerat de l’Institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell.   

Una tasca que s'afegeix a la ja habitual de divulgació de fets històrics ocorreguts al la Seu i a l'Alt Urgell, a càrrec d’historiadors de la comarca, que es faran cada dimecres del mes de maig a les 8 del vespre a l'Espai Ermengol. El tret de sortida d'enguany serà el 8 de maig amb Alba Pampalona, que parlarà d'‘Aliances i poder: les dones de la casa vescomtal de Castellbò’

La següent xerrada serà el 15 de maig anirà a càrrec de Rafel Mitjans, Teresa Soler i Lluís Obiols amb ‘La música dels gegants. El flabiol i el tamborino de la Seu d’Urgell’. El dia 22 serà el torn de Javier Salazar, amb ‘La Seu d’Urgell, baluarte del carlismo (1874-1875)’. I per acabar, el 29 de maig, Daniel Fité oferirà la xerrada ‘Un rei al Pirineu: la visita d’Alfons XIII a la Seu d’Urgell de l’any 1924’.  

Recerca Jove 

Parlem d’Història també engloba en la seva programació l’apartat Recerca Jove. La primera part serà dijous 9 de maig, amb treballs de 4t d’ESO de l’Institut-Escola d’Oliana sota el títol ‘La memòria de la guerra civil i postguerra a Oliana’, de les alumnes Judit Boix, Cristina Floruc, Ona Ginestà i Noemí Marsiñach. A més d'aquesta feina conjunta, cada alumna ha realitzat el seu treball creatiu: 

  • Judit BoixLa memòria de la guerra civil a Oliana. Guerra civil i postguerra a Oliana. Revista de divulgació pel poble, en què hi parlat també del búnquer on el seu avi s’amagaven durant la guerra.
  • Cristina Floruc. Cançó 'S’oblida tot: l’oblit durant la postguerra franquista a Oliana.
  • Ona GinestàLa joventut robada d’un biberó: creació d’un conte a partir de la memòria de la guerra civil a Oliana. Guerra civil i postguerra a Oliana (amb visió de dona). Conte (infantil-adult) sobre la lleva del biberó amb imatges realitzades amb IA.
  • Noemí MarsiñachFrancisco Marsiñach al descobert. Investigació de la guerra civil a partir de la història de vida del seu besavi: “Francisco Marsiñach, de pagès a soldat”). Projecte creatiu en forma de diari del seu besavi.

El dijous 23 de maig, a les vuit del vespre, serà el torn de les presentacions del treballs de recerca 2n de Batxillerat d’alumnes de l’Institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell: 

  • El jaciment del pati de Les Monges, a càrrec d’Andrea Cortés.
  • L’empremta de la Segona República, a càrrec d’Andreu Saiz

Tant les xerrades com les presentacions del treballs de recerca jove es podran seguir en directe pel canal de YouTube de l’Espai Ermengol, on hi quedaran enregistrades. 

Visita guiada: 'La Seu i l’aigua'

Parlem d’Història 2024 es clourà amb una visita guiada el dimecres 5 de juny, a les 8 del vespre des de l'Espai Ermengol, sota el títol ‘La Seu i l’aigua’, on es visitaran diferents punts de la ciutat per conèixer usos que s’ha fet de l’aigua històricament al municipi.

El cicle compta amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, del Consell Comarcal de l'Alt Urgell i de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell. Pel que fa a la Recerca Jove, hi col·labora l’Institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell, i com a novetat d’enguany l’Institut Escola d’Oliana. De la seva part, el Parc Olímpic del Segre albergarà una visita guiada dedicada als diferents usos de l’aigua a la Seu.

Mostrar formulari de contacte