Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El cicle 'Parlem d'Història' torna a l'Espai Ermengol

El cicle 'Parlem d'Història' torna a l'Espai Ermengol

L'onzena edició començarà aquest dimecres vinent al vespre amb una conferència sobre 'La Carabassera', amb Carmen Xam-mar. També hi haurà xerrades dedicades a Fèlix d'Urgell, l'educació pública femenina al començament del segle XX i els mil anys de música a la Seu

Parlem d'Història 2022
Parlem d'Història 2022
29/04/2022 18:20

L’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell, juntament amb l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell (IECAU), reprenen el cicle 'Parlem d'Història', que es desenvoluparà els dimecres d'aquest mes de maig i el primer dimecres de juny. En aquesta onzena edició hi haurà quatre conferències, una activitat infantil i una visita guiada. 

El regidor de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament urgellenc, Carlos Guàrdia, manifesta que “una de les activitats culturals, de referència, a la Seu al mes de maig, és el cicle 'Parlem d'Història', un esdeveniment que ha aconseguit apropar la recerca històrica a la ciutadania d'una forma rigorosa i amena, a través d'un seguit de conferències, de molta qualitat, i realitzades per investigadors i investigadores de diverses disciplines, així com un seguit de visites guiades adreçades al públic infantil i adult”.

Guàrdia remarca que “l'interès i la bona acollida entre les veïnes i els veïns de la ciutat es manifesta cada any en l'excel·lent assistència i participació del públic en aquest esdeveniment". Per això, ara ja es disposa "d'un públic fidel que cada any espera aquesta cita”. El regidor hi afegeix que des l'àrea de Patrimoni Cultural estan "molt contents de participar novament en aquesta iniciativa i, alhora, recuperar l'Espai Ermengol com a equipament per dur-lo a terme" tenint en compte que els dos anys anteriors no s'havia pogut fer servir pels límits de cabuda i d'altres restriccions derivades de la COVID-19".

Les conferències: bruixeria, heretgia, educació femenina i música 

Així, l’11è Parlem d’Història s’inicia aquest dimecres vinent, 4 de maig, amb la conferència 'La Carabassera: bruixeria i repressió a la Seu d’Urgell del segle XVII', que anirà a càrrec de Carmen Xammar

L'11 de maig es parlarà de 'Fèlix d’Urgell, el primer heretge d’Occident', amb les explicacions de Carles Gascón. La tercera conferència tindrà lloc el 18 de maig, sobre ‘L’educació pública femenina a la Seu d’Urgell d’ara fa cents anys (1900-1925)’, que impartirà Daniel Fité. La quarta i darrera conferència, el dia 25 vinent, porta per títol ‘Mil anys de música i músiques a la Seu d’Urgell’ i la conduirà Lluís Obiols amb la col·laboració de l’Associació Orquestra Cadí, en motiu del 20è aniversari d'aquest conjunt musical urgellenc. 

Totes quatre conferències tindran lloc a les 8 del vespre a l’Espai Ermengol. Són d’entrada gratuïta. A més a més, tal com ja s'ha fet des de l'inici de la pandèmia, es podran seguir pel canal YouTube de l’Espai Ermengol i quedaran guardades com arxiu audiovisual d’aquest espai museístic per poder ser visualitzades sempre que es vulgui. 

Parlem Xics, activitat infantil  

L’edició d’enguany del Parlem d’Història també organitza l’activitat infantil i per a famílies ‘Parlem Xics: Posem color i esbrinem històries del passat de la Ciutat d’Urgell’, conduïda per Pilar Aláez. Tindrà lloc dissabte 14 de maig, a les 6 de la tarda, a l’Espai Ermengol. 

Visita guiada al convent de la Punxa 

Com en cada edició del Parlem d’Història també s’ha organitzat una visita guiada que es realitzarà el dimecres 1 de juny, a dos quarts de vuit del vespre. La visita sortirà des del al convent de la Sagrada Família (al peu del passeig Joan Brudieu) i estarà dedicada precisament a aquest noviciat, conegut popularment com la Punxa. Tant l’activitat familiar com la visita guiada són també propostes gratuïtes. 

Mostrar formulari de contacte