Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El COE descarta una candidatura de Jocs d'Hivern centrada a Catalunya i segueix cercant l'acord amb l'Aragó

El COE descarta una candidatura de Jocs d'Hivern centrada a Catalunya i segueix cercant l'acord amb l'Aragó

Tot i afirmar que al govern aragonès "algú haurà de recapacitar", Alejandro Blanco manté la porta oberta a incorporar les seves estacions al projecte. L'organisme estatal admet que el document tècnic vigent ja contempla l'organització de més proves en aquesta comunitat, que tot i això reclama acollir més esports de neu
El president del COE, Alejandro Blanco, a la roda de premsa que ha ofert a Madrid (Foto: ACN)
25/05/2022 20:25

El Comitè Olímpic Espanyol ha descartat aquest dimecres la possibilitat de concentrar a Catalunya la candidatura als Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern, i per tant excloure'n l'Aragó, malgrat les reiterades negatives de l'executiu de Javier Lambán a signar-ne l'acord tècnic.

Tot i que al matí el president del COE, Alejandro Blanco, ha dit que "algú a l'Aragó haurà de recapacitar", a la roda de premsa d'aquesta tarda ha evitar esmentar explícitament el govern de Lambán com a culpable del bloqueig polític i s'ha limitat a dir que "cal deixar de banda els debats polítics estèrils", tot i que ha matisat que a partir d'ara la candidatura tindrà en compte només "aquells que hi vulguin ser".

En aquest sentit, el dirigent estatal s'ha mostrat obert a negociar directament amb els ens locals i les estacions d'esquí aragoneses "que hi han mostrat interès", malgrat l'evidència que moltes d'aquestes estacions estan participades directament pel Govern de l'Aragó i que, per tant, caldria el seu vistiplau, tal com de fet Lambán ja s'ha apressat a advertir avui mateix. Blanco ha remarcat que el COE vol presentar una candidatura "tant sí com no" pel fet que mai no s'han celebrat uns Jocs d'Hivern al Pirineu i creu que les valls pirinenques "s'ho mereixen". Després de donar per trencades les negociacions per un acord de candidatura conjunta entre els governs de Catalunya i l'Aragó, i de reconèixer que ara van "molt ajustats de temps", creu que "cal reprendre el diàleg" per intentar presentar la proposta que va plantejar la comissió tècnica. 

Reconeix que el desacord polític "afecta greument" però evita culpar-ne Lambán

A la roda de premsa, entre d'altres punts, Alejandro Blanco ha reconegut que "tot el que està passant perjudica greument la candidatura" i ha advertit als representants polítics que "per aquest camí no es pot continuar". Tot que ha evitat esmentar un culpable concret, sí que ha detallat que a causa d'aquesta manca d'acord, i de la insistència del COE mateix a incorporar-hi l'Aragó, de moment ja han hagut d'anul·lar "dues vegades" la visita dels tècnics del COI, que mentrestant "ja han visitat d'altres candidatures". Blanco creu que, tenint en compte el potencial dels possibles rivals (Salt Lake City, Sapporo i Vancouver), en el cas dels Pirineus "la força era la distribució del territori, l'entesa, el diàleg i el respecte", però lamenta que no s'hagi estat capaços de tancar l'acord "a les reunions polítiques" -per la negativa de l'Aragó a sumar-s'hi- quan en canvi, assegura, prèviament "havia estat molt fàcil posar-se d'acord en les reunions tècniques". Per tot plegat, conclou que "no es pot seguir endavant" com fins ara i ha reivindicat que "la proposta del COE és el resultat de la comissió tècnica, que tenia tres representants de cada govern".

També en relació amb les reunions prèvies, el responsable de l'olimpisme espanyol ha defensat que "des del principi els tres governs estaven informats de com anava el procés" i que en les reunions estrictament tècniques "mai no es va debatre sobre els esports de neu", sinó que la polèmica es va encetar posteriorment quan l'Aragó va rectificar i va mostrar-s'hi en contra, tot adduint que la Vall de Benasc i la seva estació (Cerler) quedaven fora del repartiment. Després d'aquella primera polèmica, Blanco també ha lamentat que a la primera reunió que es va convocar per parlar-ne, l'1 d'abril, no hi va assistir el representant del govern de l'Aragó, tot i que sí que van assistir a les següents reunions, a les quals la Generalitat no va acceptar la pretensió aragonesa de modificar l'acord tècnic. A l'última reunió, es va plantejar que cinc de les proves previstes a l'Aran passessin a Cerler, a canvi que les proves de gel de Saragossa passessin a Catalunya, però aquesta opció tampoc no va satisfer l'executiu de Lambán. 

El document vigent preveu 54 proves a l'Aragó i 42 a Catalunya

Sobre aquesta polèmica pel possible repartiment del projecte, Alejandro Blanco ha subratllat avui que, de fet, el document tècnic vigent ja concedeix més proves a l'Aragó (54) que a Catalunya (42), malgrat que Catalunya acolliria un nombre major d'esportistes (2.520) que l'Aragó (2.138), i per això defensa que ja era un document equilibrat. Tot i això, ha defugit una vegada més la crítica directa cap al govern de l'Aragó i ha posat el focus en el fet que des de les mateixes estacions d'esquí aragoneses, i d'altres agents del sector implicats, ja hagin comunicat la voluntat de parlar directament amb el COE per no quedar-se'n fora, perquè creu que "és un canvi molt significatiu".

I pel que fa a Catalunya, tot i reconèixer l'"aposta claríssima" feta per la Generalitat, Blanco ha rebutjat centrar els Jocs al Pirineu català i Barcelona com han suggerit tant la Generalitat com la Federació Catalana d'Esports d'Hivern. L'argument que ha donat és que "a l'Aragó també hi ha gent que els vol". Finalment, quant a la consulta prevista al Pirineu català mateix pel 24 de juliol, Blanco ha dit que es pot mantenir la data prevista malgrat que encara no hi hagi acord sobre el document que la població implicada haurà de votar.

Mostrar formulari de contacte