Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El COILL denuncia que empreses de material sanitari els demanen cobrar un 50% per avançat

El COILL denuncia que empreses de material sanitari els demanen cobrar un 50% per avançat

La institució de professionals d'infermeria també lamenta que han detectat casos de companyies que busquen benefici tot venent màscares a preus inflats. Entre els centres que reben material de l'entitat hi ha la residència d'Oliana
Repartiment de material sanitari (Foto: COILL)
15/04/2020 15:05

El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) ha denunciat que la majoria d'empreses i proveïdors de material sanitari de seguretat per fer front a la crisi del coronavirus els cobra per avançat un mínim del 50% de les comandes i alguns, fins hi tot el 100%%. La presidenta del COILL, Montserrat Gea, ha dit a l'ACN que aquests pagaments són "inassumbiles" per a una institució pública i també ha lamentat "que hi hagi empreses que busquin fer benefici amb aquesta situació" tot venent mascaretes "a preus molt per sobre del mercat com poden ser 5 euros la unitat".

Els infermers també han alertat de l'escassetat de material de protecció a les residències de la demarcació, on diuen que la situació és més "agreujada" que als hospitals. El Col·legi dona servei a una quarantena de residències geriàtriques i també de col·lectius vulnerables de la demarcació de Lleida. Han posat la lupa en els centres assistencials i han creat una estructura per proveir els equipaments residencials de Lleida de material sanitari. Els esforços se centren en aconseguir EPIs, principalment mascaretes, guants, bates, granotes, peücs o gorros, i productes desinfectants per a la higiene de mans o instal·lacions.

Entre els centres assistencials que reben material sanitari del COILL hi ha la residència Caser d'Oliana, que de fet és l'única de l'Alt Pirineu i Aran, perquè tota la resta són de la regió de Ponent. En paral·lel hi ha les línies de producció que subministren viseres 3D, en el que és una acció conjunta amb la Universitat de Lleida a través del Grup de Recerca en Energia i Intel·ligència Artificial de l'Escola Politècnica Superior i el Grup de Recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió d'Agrònoms. La producció de bates sanitàries de TNT hidrofugat va a càrrec de les empreses Texere i Toldos Torrente, que han adaptat la seva activitat per donar suport al COILL.

Col·laboracions voluntàries i de representants polítics

Montserra Gea també ha volgut posar èmfasi en tot aquell material que estan elaborant particulars i associacions, principalment mascaretes, com és el cas de les més de 10.000 que ja s'han elaborat a la Seu d'Urgell. Ha recordat que "potser no són vàlides per al personal sanitari perquè no reuneixen els requisits de seguretat indispensables, però si que són útils per als acompanyants de malalts o per sortir al carrer".

El COILL destina fons propis a la compra de material homologat a demanda, en funció de les necessitats dels centres assistencials. Adquisicions que s'han pogut incrementar amb la donació en metàl·lic de particulars com les que han fet diputats del Parlament i consellers, com són Gemma Espigares, Montserrat Fornells, Marta Vilalta i el nou conseller d'Afers Exteriors i exalcalde d'Agramunt, Bernat Solé.

Mostrar formulari de contacte