El Col·lectiu Eixarcolant presenta un programa d'activitats per descobrir els usos etnobotànics de les plantes oblidades
El 19 de juny i el 10 de juliol es faran dos tallers a Ossera de cuina vegetariana i d'elaboració de xampús, a més d'una sessió de ioga per connectar amb la natura. També s'organitzaran sessions divulgatives a la Cerdanya, Andorra, el Solsonès i el Berguedà
El Col·lectiu Eixarcolant organitza per primera vegada un programa d’activitats a l’Alt Urgell, el Solsonès, el Berguedà, la Cerdanya i Andorra per descobrir els usos etnobotànics de les plantes oblidades. L’entitat oferirà tallers al llarg de l’any, oberts a tothom que hi estigui interessat.
La programació està enfocada a donar a conèixer les plantes silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals que hi ha al territori i que sovint es desconeixen, així com tot el potencial i usos associats, ja siguin gastronòmics o medicinals, a més dels beneficis que aporten en termes de biodiversitat.
La primera proposta tindrà lloc el diumenge 19 de juny al poble d’Ossera, a l'Alt Urgell, i consistirà en una classe de ioga impartida per Senda Ram. Les persones participants podran començar el dia connectant amb la natura i treballant el cos per activar al màxim tots els sentits. Posteriorment, un cop finalitzada la sessió, els assistents realitzaran un descans, tot degustant una infusió. Tot seguit, es farà un taller de cuina vegetariana amb plantes silvestres a càrrec de Mery Vayu. En aquesta activitat teòrica i pràctica culinària s'elaboraran dos entrants, un plat principal, les postres i una beguda saludable. Un cop l’àpat estigui preparat, es farà un dinar conjunt i es tastaran tots els plats cuinats prèviament. Per acabar l’activitat i acomiadar el dia, les persones interessades podran visitar el poble i els seus entorns.
La segona proposta consistirà en la realització el diumenge 10 de juliol d’un taller de cosmètica natural per aprendre a realitzar xampús. La iniciativa, a càrrec de Suzette Böhringer, també tindrà lloc al poble d'Ossera. Els participants aprendran sobre les diferents plantes que van bé per a la pell i per al cabell, i alhora experimentaran tots els passos que cal fer per elaborar diferents xampús. Tothom s’endurà a casa seva un xampú líquid fet amb arrels d’ortiga i un de sòlid. Al taller també es parlarà de plantes escumants i es prepararà un gel amb nous de rentat.
Mariona Codina, una de les responsables del node Pirineu Central del Col·lectiu Eixarcolant, afirma que "la intenció és que la gent de l’Alt Urgell, el Solsonès, el Berguedà, la Cerdanya i Andorra pugui descobrir de primera mà la importància de les plantes i els seus múltiples usos, així com també la gastronomia associada". A més a més, destaca "l’oportunitat de poder compartir coneixements i activitats que girin al voltant d’un nou model de producció, distribució i consum d’aliments molt més sostenible, ètic i just".
Les activitats proposades requereixen d’inscripció prèvia i de pagament, però al llarg del programa n'hi haurà de gratuïtes, que no requeriran incriure's abans.