El Col·lectiu Feminista de l'Alt Urgell qualifica de "victòria" l'inici dels tràmits per a l'avortament farmacològic a l'Hospital de la Seu
Avança que seguirà el procés i continuarà treballant perquè les persones que vulguin avortar al territori ho puguin fer amb total llibertat
El Col·lectiu Feminista de l'Alt Urgell considera l'inici dels tràmits per aplicar l'avortament farmacològic a la Fundació Sant Hospital "una victòria" però avança que, en xarxa amb d'altres entitats, "seguirà lluitant perquè la moció aprovada el passat 15 de març a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell es dugui a terme i les persones que vulguin avortar al territori ho puguin fer amb total llibertat".
L'entitat assenyala que a la comarca el debat sobre l'avortament no es va obrir realment fins que es va presentar i aprovar la proposta unitària al consistori urgellenc, a través de la CUP. "Que s’hagi posat la qüestió sobre la taula s’ha d'atribuir a tota la feina dels col·lectius feministes, que han pressionat les institucions perquè es posicionessin al respecte", es remarca en un comunicat.
Entre els punts que defensava el text de la moció hi ha el de garantir l’avortament tant farmacològic com quirúrgic a la xarxa hospitalària pública de la demarcació de Lleida i abolir l’actual protocol de la interrupció voluntària de l’embaràs (redactat el 2014) "per tal de reformular-lo respectant els drets i deures de tota persona que vulgui avortar al sistema sanitari". El moviment també creu necessari eliminar de la llei orgànica 2/210 el requisit de permís parental per a les dones de 16 i 17 anys que desitgin interrompre l’embaràs, a més d'instar a revisar la llei orgànica 2/2010, prioritzant els Drets Sexuals i Reproductius (DSIR) i vetllant pel seu respecte real i total.
Campanyes reivindicatives
El Col·lectiu Feminista de l'Alt Urgell recorda que la lluita per garantir el dret a un avortament lliure i gratuït comença molt més enllà del passat 8-M. Així, detalla que les accions s’inicien al Pirineu amb la lluita per a la despenalització de l’avortament a Andorra el 2016, quan l’Associació Stop Violències denuncia que al Principat no es pot avortar en cap supòsit, les professionals que practiquen una intervenció queden inhabilitades i les dones que volen avortar s’han de desplaçar a França o a Espanya, assumint tots els costos que això comporta. "L’estat de la qüestió i la denúncia arriben als mitjans de comunicació, i se’n fa particularment ressò l'any 2019 el documental 'El Mirall Andorrà'", s'especifica.
El moviment també concreta que l'any 2018 a l’Alt Urgell es va dur a terme la campanya “Llibertat és decidir. Avortarem”. Segons remarca el col·lectiu feminista, "aquesta campanya també va tenir repercussió als mitjans i va suposar la criminalització de l'entitat per part de l’Ajuntament, arran de la lectura d'un manifest durant la Festa Major de la Seu que donava visibilitat a la iniciativa i a la lluita de les companyes d’Andorra, i que assenyalava el bisbe Joan Enric Vives com a responsable de la situació".
Suma de col·lectius
En el repàs de l'evolució de la petició, també s'assenyala que el 2019 es crea la Coordinadora de Ponent Pirineus, "per posar en comú les realitats i les lluites concretes del territori pirinenc". L'any passsat la coordinadora, formada per 12 col·lectius de diferents comarques, "va pressionar les responsables polítiques de la demarcació sanitària de Ponent i Pirineus perquè el dret a l’avortament es pogués garantir arreu del territori", s'assevera.
En aquest sentit, "fa aproximadament un any el dret a l’avortament ha esdevingut l’eix de treball des del qual els diferents col·lectius han articulat una xarxa en comú per reclamar aquest dret", subratlla el comunicat, que recorda que el 10 de desembre del 2020 es va convocar una concentració davant l’hospital de Lleida per fer pública la feina de la coordinadora i exigir mesures per poder avortar a tots els hospitals de la demarcació. "El 2 de març d’enguany es rep la primera resposta amb l’aprovació de l’avortament farmacològic a l’hospital de Tremp", conclou l'entitat.