El Col·legi La Salle recorda el Tricentenari de la mort del seu fundador al llarg dels propers 365 dies
El primer acte, aquest dimarts, serà el desplegament d'una lona commemorativa a totes les escoles que en formen part, com ara la de la Seu. La data central del programa serà el 7 d'abril de 2019
Les escoles de La Salle recordaran al llarg dels propers 365 dies el Tricentenari de la mort de sant Joan Baptista de La Salle, fundador de la institució.
El col·legi de la Seu d'Urgell s'hi suma i encetarà la commemoració aquest dimarts dia 20, a les 4 de la tarda, amb la participació en un acte conjunt en què a tots els centres es desplegarà una lona en què es vol reivindicar "el carisma i la identitat lasal·liana", com també "tots els qui al llarg de tres segles s'han unit a la missió dels Germans de les Escoles Cristianes, per fer-la créixer tot superant dificultats i barreres en el temps i en l’espai. Dins de la mateixa commemoració, al pati del centre urgellenc s'hi ha pintat un mural amb l'etiqueta d'aquesta celebració a les xarxes socials: #300LaSalle.
Des de La Salle han expressat que volen recordar la mort del fundador "amb joia" i posar de relleu la continuïtat de la tasca formativa al llarg dels darrers tres segles. A banda d'aquest primer acte, d'altres dates importants en aquest Tricentenari seran el 7 d’abril de 2019, quan es recordarà el dia que Sant Joan Baptista de La Salle va morir a Rouen (Normandia); el 30 d'abril, dia en què va néixer a la ciutat de Reims, i el 15 de maig, data en la què el papa Pius XII el va proclamar com a patró universal dels educadors.
Des de la direcció de La Salle a Catalunya han expressat que, tres-cents anys després, el conjunt d'escoles segueix treballant per "mirar la realitat, deixant-se impressionar per ella, i treballar per donar, des de l’educació, la millor de les solucions als qui més ho necessiten en qualsevol part del món, intentant construir una societat més justa i solidària, adaptant-se a les diferents realitats multiculturals en aquells llocs on hi és present des de la responsabilitat, la creativitat, la justícia, la convivència, la interioritat i la transcendència".
Actualment La Salle té 25 escoles a Catalunya. A nivell internacional, és present en quasi un centenar de països, mitjançant un miler d'escoles i 75 universitats, amb els valors humans i cristians com a eix conductor. Entre els seus objectius hi ha el de "potenciar el desenvolupament de capacitats per tal d’aconseguir ser persones autònomes, competents, creatives i implicades en la construcció d’una societat més justa i solidària". Com a institució es mostra "oberta a l’entorn i atenta a les demandes i necessitats del món educatiu, laboral i empresarial, i també compromesa en portar endavant el seu projecte com a comunitat educativa", mitjançant "un equip de professionals competents i molt motivats en la millora contínua i la innovació pedagògica".
Pedagog pioner
Jean-Baptiste de La Salle, nascut el 30 d'abril de 1651 a Rouen, va ser sacerdot i pedagog i, tot i provenir d'una família de juristes, va decidir consagrar la seva vida a l'educació dels més desafavorits. El 1679, un any abans d'obtenir el doctorat en Teologia, va fundar una escola gratuïta per a infants pobres i dos anys després va acollir un grup de mestres a casa seva. El 1683 va renunciar als seus vots i l'any següent, el 1684, va fundar la Congregació dels Germans de les Escoles Cristianes. El mateix any, a Reims, va crear la considerada com la primera escola de mestres, i el 1688 va obrir els primers quatre centres de la congregació a París.
Sant Joan Baptista de la Salle va ser al segle XVII pioner en aspectes com ara impartir classes en grup, i no individualment; també a l'hora ensenyar a llegir en francès, en una època en què a França encara se seguia fent només en llatí; i en la formació de mestres per a les escoles rurals. Va morir el 7 d'abril de 1719 i actualment està enterrat a la Casa General de les Escoles Cristianes, a Roma.