Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Congrés acorda la millora de la protecció social dels treballadors fronterers

El Congrés acorda la millora de la protecció social dels treballadors fronterers

La cambra espanyola ha aprovat una proposta de CIU i ERC-IU-ICV amb una esmena transaccional del PSOE-PSC El text contempla assegurar la cobertura d'atur i l'assistència sanitària a aquest col.lectiu i els seus familiars

Frontera del riu Runer
Frontera del riu Runer
14/04/2010 22:18

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimecres instar al Govern espanyol "a impulsar el més aviat possible la modificació del conveni de seguretat social entre Espanya i Andorra per millorar la protecció social dels transfronterers". L'acord contempla, en concret, assegurar la cobertura d'atur així com l'assistència sanitària dels treballadors que resideixin en un Estat i treballin en un altre. La modificació també beneficiaria els familiars d'aquest col.lectiu.

Convergència i Unió (CiU) ha estat qui ha defensat la Proposició no de Llei a la Comissió de Treball i Immigració. La iniciativa, presentada al costat del grup parlamentari format per ERC-IU-ICV, s'ha aprovat amb una esmena transaccional del PSOE-PSC.

El document consensuat indica que el Govern haurà de donar suport a la incorporació d'Andorra a la Xarxa EURES, "opció que permetria treballar a favor dels treballadors fronterers en diversos aspectes de la seva activitat". Segons recull el text, també caldrà buscar solucions "per pal.liar la situació d'aquells assalariats que han cotitzat de manera suficient el subsidi d'atur a Espanya però no gaudeixen de cap cobertura un cop finalitza la seva activitat laboral a Andorra".

El portaveu en matèria laboral del grup parlamentari de CiU, Carles Campuzano, s'ha mostrat content per l'acord final i ha recordat que aquest col•lectiu supera les dues mil persones a l'Alt Urgell i la Cerdanya.

Per la seva banda, l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha expressat la seva satisfacció pel fet que "per primera vegada a la història s'ha debatut el fenòmen dels treballadors fronterers d'Andorra. Alhora, ha afegit: "Crec que la nostra ciutat ha fet una feina important per situar aquesta qüestió a l'agenda política". En tot cas, també s'ha mostrat prudent: "L'acord al qual s'ha arribat inicia la solució, però caldrà mantenir la pressió perquè el Govern de l'Estat espanyol completi i compleixi aquests compromisos".

Mostrar formulari de contacte