Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Conselh Generau d'Aran aplicarà mesures per evitar més atacs de l'ós Goiat

El Conselh Generau d'Aran aplicarà mesures per evitar més atacs de l'ós Goiat

El Govern aranès demana un estudi jurídic que determini la responsabilitat de la Generalitat pel que fa als incidents amb el plantígrad
Ós Goiat
08/06/2018 19:47

El Conselh Generau d'Aran aplicarà mesures de persuasió per intentar corregir el comportament de l'ós Goiat, responsable de la majoria d'atacs a bestiar que aquesta primavera hi ha hagut a l'Aran. A partir d'ara, quan es detecti la proximitat d'aquest exemplar a les zones de ramats o de nuclis habitats es faran accions de desplaçament del plantígrad. El mateix està previst si es detecta la presència d'altres óssos. D'altra banda, el síndic d'Aran, Carles Barrera, ha demanat aquest dijous en una reunió amb responsables del departament de Territori i Sostenibilitat, un estudi jurídic que determini la responsabilitat de la Generalitat com a administració signant del primer Programa Life de reintroducció d'ós al Pirineu dins de l'àmbit dels atacs.

Els pròxims dies tindrà lloc a la Val d'Aran una reunió tècnica amb responsables del Programa Piroslife de la Generalitat i de França per comunicar-los les mesures preses des de la Val d'Aran i posar en comú tota la informació respecte als atacs i comportaments dels óssos, tant a França com al Pirineu català. El Conselh Generau també sol·licitarà un estudi tècnic que analitzi el nombre de plantígrads que pot suportar el Pirineu tenint en compte la problemàtica social i la pressió sobre el sector ramader.

El Conselh Generau d'Aran ha recordat que solament té la responsabilitat del seguiment i de les indemnitzacions dels atacs d'ós i en cap cas pot decidir de forma unilateral mesures de captura i translocació als llocs d'origen de qualsevol exemplar considerat conflictiu. Aquesta decisió s'hauria de consensuar amb totes les parts implicades i hauria de ser activada per la Generalitat.

Atacs reiterats

L'Aran va registrar el mes d'abril a Bausen els primers atacs de l'ós a ruscos i bestiar. Els danys van coincidir amb la presència al lloc dels fets de Goiat, únic exemplar localitzat de forma permanent a través d'un collar amb emissor GPS.

A començament de mes de maig el Conselh Generau d'Aran va constatar dos atacs més a una ovella i un xai en una finca propera a Betlan, al municipi de Vielha e Mijaran, al límit del poble amb la resta de prats. Segons el Conselh, els fets es van produir en una finca protegida amb el sistema de pastor elèctric. A finals de mes hi va haver tres atacs més a bestiar viu, i a començament del mes de juny, ramaders aranesos van denunciar nous incidents.

Mostrar formulari de contacte