Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Conselh Generau d'Aran aprova el pressupost 2022, que ascendeix a 35,9 milions d'euros

El Conselh Generau d'Aran aprova el pressupost 2022, que ascendeix a 35,9 milions d'euros

Els comptes inclouen més d'un milió d'euros per a sanitat i serveis socials, amb la creació d'un sistema d'atenció domiciliària. En turisme, s'estableix una col·laboració amb Baqueira Beret per promocionar la vall
Ple del Conselh Generau d'Aran (Foto: CGA)
23/12/2021 17:51

El Conselh Generau d'Aran ha aprovat aquest dijous, el ple extraordinari, el seu pressupost 2022, que ascendeix a més de 35,9 milions euros. Els comptes incrementen en més d'un milió d'euros les partides destinades a sanitat i atenció social per fer front a la gestió de la COVID-19 i implementar nous serveis i millorar els actuals. En aquest apartat, es preveu posar en marxa un Servei d'Atenció Domiciliària (SAD), com a pla pilot, per oferir un recurs de suport a persones que, per raons d'edat, malaltia o discapacitat, tenen limitada la seva autonomia. Els comptes han tirat endavant amb el vot favorable de l'equip de govern (UA) i l'abstenció de Convergéncia Aranesa.

El projecte econòmic també preveu una dotació per seguir implementant el projecte de gestió forestal, que ha d'impulsar l'aprofitament sostenible dels boscos "perquè siguin més resilients al canvi climàtic i als incendis de sisena generació", a més d'apostar per "bioeconomia" i generar nous llocs de treball en aquest àmbit.

En turisme, es vol desenvolupar el Pla de Sostenibilitat Turística iniciat enguany, amb una partida de 475.000 euros, i s'estableix una nova col·laboració amb Baqueira Beret per a la promoció turística, tot aprofitant les oficines que l'estació d'esquí té a Madrid. D'altra banda, es mantenen les partides de suport als esportistes aranesos i als esdeveniments esportius que es realitzen a la vall.

Pel que fa al suport a la ramaderia, el Conselh Generau manté les partides destinades a les indemnitzacions pel bestiar desaparegut o bé mort per fauna salvatge (principalment l'ós) i el suport a les associacions agropecuàries i a l'agrupació de ramats a l'estiu. En l'àmbit de la innovació, s'aposta pel suport als emprenedors i l'impuls de projectes amb base tecnològica com ara la xarxa LORA, en col·laboració amb el sector ramader.

La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha ressaltat que aquests pressupostos "pretenen fer front als reptes que té la Val d'Aran actualment, com són la gestió de la pandèmia, la diversificació de l'economia i la retenció del talent". Tot i això, Vergés ha lamentat que no han rebut "resposta de la Generalitat sobre el compliment per part seva de l'acord de finançament" i que això els "condiciona molt a l'hora de tancar aquests comptes", atès que no els ha incloure-hi tot allò és necessari". En tot cas, afirma que han fet "un esforç perquè aquests comptes serveixin per millorar la qualitat de vida de la ciutadania aranesa i començar a consolidar a l'Aran com a referent en diversos àmbits".

En aquest ple, d'altra banda, Andreu Cortés ha pres possessió com a conseller general, en substitució de Francés Boya. Cortés desenvoluparà les funcions de coordinació entre els ajuntaments de la vall i el Conselh Generau.

Mostrar formulari de contacte