Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Conselh Generau d'Aran restaura catorze pergamins del segle XVII del seu fons

El Conselh Generau d'Aran restaura catorze pergamins del segle XVII del seu fons

Entre els documents destaquen els privilegis atorgats pel rei Lluís XIII per facilitar el pas de mercaderies entre la vall i França. Els treballs s'han fet a l'Estudi B2 de Barcelona
Pergamí del segle XVII restaurat per encàrrec del Conselh Generau d'Aran (Foto: CGA)
03/11/2020 17:50

El Conselh Generau d'Aran ha restaurat catorze pergamins del segle XVII del seu fons documental. Aquests documents estan datats entre els anys 1641 i 1664 i tracten assumptes com els drets comercials dels aranesos amb França o bé qüestions judicials del govern aranès de l'època i dels mercaders francesos al Parlament de Tolosa.

Entre els documents destaquen els privilegis atorgats per Lluís XIII, a Bordeus el 1615 i a París el 1618, en els quals el monarca francès confirmava el lliure pas de les mercaderies per la Val d'Aran. Els documents s'inclouen dins de la categorització Relacions d'Aran amb França (1553-1723).

Els treballs, que han tingut un cost aproximat de 6.000 euros, s'han dut a terme al taller Estudi B2 de Barcelona, que restaura la documentació dipositada a l'Arxiu Generau d'Aran des del 2000. Als documents s'ha fet una restauració completa, duent a terme treballs de neteja en sec i semihumit amb estabilització higroscòpica, aplanat, assecat, consolidació i reintegració. Per a una millor conservació després d'aquests treballs, els pergamins compten amb mesures de protecció permanent amb fundes individuals.

Els pergamins que porten butlla pendent s'han instal·lat dins de caixes de conservació. Per protegir aquesta butlla, s'ha preparat un cartó de conservació de tres capes on s'ha fet un forat per donar-li cabuda.

Mostrar formulari de contacte