Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Consell Comarcal de l’Alt Urgell aprova els projectes de millora de camins a nuclis habitats

El Consell Comarcal de l’Alt Urgell aprova els projectes de millora de camins a nuclis habitats

Amb una inversió total de 433.360 euros, s’executaran obres en nou vies de vuit municipis. Entre d'altres, s'hi inclou els accessos a Castellàs del Cantó, Arduix, l'Alzina d'Alinyà, Montanissell, Sallent, Ansovell i Guils del Cantó
Ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell - Octubre 2020
16/10/2020 15:10

El Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha aprovat aquest dijous la ratificació dels projectes del Pla de Camins a nuclis habitats per a l’any 2020, els quals representaran una inversió total de 433.360 euros i comprendran nou actuacions en vuit municipis. El ple d'aquest mes d'octubre s'ha fet en un nou format semipresencial: amb la meitat dels consellers reunits a la sala d'actes, a la Seu, i l'altra meitat seguint la sessió per videoconferència des dels seus respectius municipis.

Les noves obres de millora de camins estan finançades en un 75% pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, que hi aportarà 375.228 euros, mentre que el 25% restant serà assumit pels respectius ajuntaments. L’obra de més envergadura, amb un pressupost de 199.939 euros, és la del reforçament del ferm del camí d’accés a Castellàs del Cantó, al terme de les Valls d’Aguilar, des de la carretera LV-5134 en un tram de gairebé quatre quilòmetres. Al municipi de les Valls de Valira s’executarà l’estabilització d’un talús al camí d’accés al nucli d’Arduix per un import de 39.933 euros. Pel que fa al terme de Fígols i Alinyà, es faran obres de conservació en el paviment de l’accés a l’Alzina d’Alinyà, amb un cost de 30.255 euros.

Al municipi de Coll de Nargó es portaran a terme dues obres. D’una banda, la millora del camí de Coll de Nargó a Montanissell per Coll Piquer, amb un pressupost de 28.035 euros. De l’altra, el condicionament del camí de Montanissell a la carretera L-511 i del camí d’accés a Sallent entre la Creu de Ferri i Cal Driana, per un import de 20.188 euros.

D’altra banda, s’actuarà en un mur de contenció al camí d’accés a Ansovell, al terme de Cava, amb un pressupost de 34.982 euros. Al municipi de Ribera d’Urgellet, s’executarà la pavimentació de gairebé un quilòmetre del camí de Montant de Tost a Colldarnat, amb una inversió prevista de 55.679 euros. Quant al municipi de Montferrer i Castellbò, es faran obres de conservació en el paviment del camí d’accés a Guils del Cantó, amb un cost de 13.954 euros. Finalment, es portarà a terme la correcció de l’assentament i el reforç del ferm al punt quilomètric 3+450 del camí d’accés a Cabó per un import de 10.391 euros.

La presidenta del Consell Comarcal, Josefina Lladós, ha destacat la importància d’aquestes obres, que havien estat sol·licitades pels ajuntaments mateixos els darrers anys. “Després que l’any passat no poguéssim disposar de la subvenció per al Pla de Camins, enguany hem pogut atendre gairebé totes les sol·licituds i d’aquesta manera resoldre els problemes més urgents que s’havien detectat a la xarxa de camins d’accessos a nuclis habitats, una xarxa molt extensa que necessita d’un manteniment continuat”.

Compromís demana afegir-hi més camins en el futur

Sobre aquesta aprovació, tot i mostrar-s'hi d'acord, el grup de Compromís pel Pirineu va demanar que de cara a futures convocatòries es prepari "una llista més acurada i raonable" dels projectes seleccionats. La portaveu del grup comarcal, Carlota Valls, va detallar que hi trobaven a faltar la millora d'alguns camins del sud de la comarca, com podrien ser l'accés Castell-llebre, tenint en compte el seu valor patrimonial. Sobre aquest punt, l'equip de govern va recordar que aquest pla prioritza els accessos a nuclis habitats.

Aprovades les línies fonamentals del pressupost 2021

El ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell també ha aprovat d'altres punts com ara les línies fonamentals del Pressupost pel 2021, que preveuen complir amb la regla estatal de despesa i amb la norma d'estabilitat pressupostària.

Es va acordar la contractació de tres pòlisses de crèdit amb sucursals bancàries locals (per valors d'entre 700.000 i 800.000 euros); una modificació a l'ordenança fiscal del servei de teleassistència (que permetrà rebaixar dels 14 euros actuals a 12 € el servei bàsic); la desestimació d'un recurs referent a la concessió del transport a la demanda entre Lles de Cerdanya i la Seu d'Urgell, i la ratificació de l'autorització per instal·lar antenes que permetin l'accés a la fibra òptica a la Vall de Castellbò (amb el finançament a càrrec de l'EMD). Sobre la teleassistència, Compromís va valorar positivament la rebaixa en el preu del servei bàsic, però va demanar que se segueix treballant perquè arribi al màxim possible d'usuaris potencials. L'equip de govern va respondre que habitualment ja plantegen la possibilitat de disposar d'aquest servei a totes les persones que demanen ajuda en l'atenció a gent gran o depenent.

BCIL per a Sant Serni d'Ogern, la Muralla d'Oliana i el Monument a les Homilies

També es va aprovar la declaració com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) de tres elements patrimonials: l'església de Sant Serni d'Ogern (propietat del Bisbat de Solsona, i una de les de més recent construcció de la comarca), la Muralla d'Oliana (per la seva importància històrica com a fortificació entre els segles XVII i XIX) i el Monument a les Homilies d'Organyà, com a testimoni del reviscolament del catalanisme polític a la segona meitat del segle XX. Les alcaldesses d'Oliana i de Bassella, presents al ple com a conselleres, van agrair als grups l'aprovació d'aquest reconeixement.

A la comissió d'Atenció i Serveis a les Persones, va tirar endavant el conveni amb el Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya pel programa Mengem d'Aquí, que potencia la presència d'aliments locals als menjadors escolars d'ambdues comarques. També es va donar el vistiplau a la campanya de matchfunding Arrela't Alt Pirineu i Aran, a la qual cada consell comarcal de la regió hi aporta 2.000 que se sumen als 10.000 aportats per la Diputació de Lleida i als 2.000 per part de la Diputació de Girona mitjançant la Cerdanya. Finalment, es va ratificar el contracte programa amb l'Institut Català de les Dones (per a un programa d'igualtat de gènere) i tres punts tècnics relatius millores a la depuradora d'aigües de Montferrer i al conveni per construir l'EDAR d'Organyà.

Mostrar formulari de contacte