Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Consell Comarcal de la Cerdanya presentarà al.legacions a la Llei d'organització en vegueries

El Consell Comarcal de la Cerdanya presentarà al.legacions a la Llei d'organització en vegueries

L'ens afirma que la comarca tindrà uns recursos "extramadament limitats" L'acord especifica que "no cal estructures noves, sinó potenciar les que ja existeixen"

Consell General de Muntanya
Consell General de Muntanya
23/12/2009 10:38

El Consell Comarcal de la Cerdanya ha decidit aquest dilluns, en l'últim ple de l'any, presentar al.legacions a l'avantprojecte d'organització veguerial de Catalunya que el Govern català vol aprovar el mes que ve.

En les seves al.legacions, el Consell destaca diferents aspectes, com el fet que la nova vegueria de l'Alt Pirineu, amb 76.000 habitants i la menys poblada de Catalunya, "tindrà uns recursos extremadament limitats segons la Llei reguladora d'hisendes locals".

També ressalta que el Pirineu ja disposa d'uns òrgans de debat creats per llei (el Consell General de Muntanya i l'Institut de Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i l'Aran) "que permeten una intensa relació entre les comarques de muntanya i en els quals es debaten i s'afronten els problemes comuns". En relació a aquest punt indica que no cal, per tant, "crear una estructura nova, sinó potenciar les que ja existeixen".

A més, el Consell ceretà recorda en un comunicat que la Cerdanya pateix la situació anòmala de partició entre Lleida i Girona. "Això provoca absurditats en les diferents dependències administratives, tant de l'Estat i les diputacions, absolutament organitzats sota el model provincial; com de la Generalitat, en què cada departament té una estructuració diferent en el territori, però també basada, majoritàriament, en la divisió provincial", es lamenta. Alhora, l'ens justifica que aquesta problemàtica provoqués que el Consell, acordés el dia 25 de maig d'enguany, exercir la iniciativa legislativa comarcal davant el Parlament de Catalunya, presentant una proposició de llei específica per a la Cerdanya, desestimada en el debat a la totalitat del mes passat. "Si per resoldre un problema que fa quasi be 180 anys que s'arrossega cal que es modifiquin els límits provincials a través d'una llei orgànica aprovada per les Corts Generals espanyoles, la comarca espera que es faci amb criteris del nostre temps", s'afirma.

Per últim, el Consell de la Cerdanya reclama sensibilitat "amb la realitat que, en el segle XXI, dibuixen les comunicacions actuals". La comarca subratlla que econòmica i socialment ha anat establint nous vincles amb la Catalunya Central i amb poblacions com ara Berga, Manresa i Barcelona. "Així, tot i mantenint lligams amb les poblacions de referència i amb nexes històrics del Ripollès, Osona, Girona i Lleida, les noves comunicacions incideixen en els moviments de la població de una forma tant espectacular que porta a replantejar-ne el model territorial", es manifesta.

Mostrar formulari de contacte