Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Consell Comarcal de l'Alt Urgell aprova el canvi de model de gestió del SAED

El Consell Comarcal de l'Alt Urgell aprova el canvi de model de gestió del SAED

Des d'ara el servei l'assumirà la societat Sumar, amb l'entrada de l'ens comarcal al seu accionariat. La mesura, basada en l'informe tècnic, ha tirat endavant amb el vot favorable de l'equip de govern (Junts i ERC) i el vot en contra de Compromís

Ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell - Novembre 2021
Ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell - Novembre 2021
19/11/2021 12:40

El ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell ha aprovat aquest dijous el canvi de gestió en la prestació del servei d’atenció en l’entorn domiciliari (SAED), que des d'ara s'encomanarà a l'empresa de capital públic Sumar, Serveis públics d’acció social de Catalunya S.L. La decisió va acompanyada de l'entrada de l'ens comarcal a l'accionariat aquesta societat. La mesura s'ha acordat amb 15 vots a favor, de l'equip de govern (Junts i ERC), i 4 vots en contra, del grup de Compromís X Pirineu.

Durant la presentació de l'acord, des del govern comarcal es va exposar que des del novembre del 2019 una part del servei s’ha prestat mitjançant l’empresa Suport Assistencial, que fou en aquell moment l’adjudicatària per un període de dos anys, prorrogable a un any més. Aquesta opció s'ha desestimat, tant per part del Consell com del Consorci d'Atenció a les Persones (CAPAU), del qual també forma part l'Ajuntament de la Seu, després de constatar mancances importants d'aquesta empresa, sobretot pel que fa a l'àmbit laboral. Per això, els serveis tècnics del Consell han preparat un informe que determina, com a millor opció per a la nova gestió, aquesta encomana a Sumar.

Ara que s'ha aprovat aquest canvi, la mesura es publicarà al BOP i al DOGC i se sotmetrà a informació pública per un període de trenta dies. El pas següent ja serà l’encàrrec de la prestació del servei a Sumar, amb la signatura del conveni en què es concretaran tots els detalls. Mentre es formalitzin tots els tràmits, el servei es continua prestant com fins ara. Tan bon punt es faci el canvi, la gestió tècnica del servei continuarà a càrrec del CAPAU, tot i que Sumar n’assumirà la totalitat de la prestació.

Des de l'equip de govern, tant la presidenta comarcal, Josefina Lladós, com les portaveus de JxCat, Cristina Barbens, i d'ERC, Carme Lostao, van defensar que el nou enfocament del servei "ha de servir per reforçar i potenciar el servei d’atenció en l’entorn domiciliari, tenint en compte el grau d’envelliment i de sobreenvelliment de l’Alt Urgell, que estan per sobre de la mitjana de Catalunya". També es vol tenir en compte "que la majoria de persones grans volen estar a casa mentre els sigui possible".

Des dels dos grups de govern van indicar que Sumar és una empresa pública amb la qual treballen diversos consells comarcals i municipis d’arreu de Catalunya, especialitzada en l’atenció a la gent gran i que "ofereix diversos serveis que poden ser en un futur proper també interessants per a la nostra comarca, com la gestió de centres de dia en l’entorn rural i de residències". Aquesta societat també gestiona serveis relacionats amb víctimes de violència masclista i punts de trobada.

Des del grup de Compromís, Carlota Valls va mostrar novament el rebuig a aquest canvi i, entre d'altres aspectes, va reclamar que es revisi les "irregularitats" que creu que hi ha hagut pel que fa a la definició de la categoria professional de les treballadores, algunes de les quals van ser presents al ple. Sobre la gestió que hi ha hagut fins ara, Valls també va dir que entre 2011 i 2017 hi ha hagut mancances pel que fa a cobrir l'horari de tarda i que el CAPAU hauria d'haver cobert places que havien quedat vacants per baixa laboral o jubilació. La portaveu també addueix que no s'ha atès la seva demanda d'obrir un expedient informatiu a Suport Assistencial i va qüestionar novament que es pugui fer "gestió pròpia amb una participació de mil euros".

En la seva intervenció, la consellera de Compromís també va insistir en la sentència dictada pel TSJC, i referent a una residència d'Esparreguera, que considera que posa en dubte el projecte de Sumar a nivell jurídic. També va qüestionar el fet que, segons assegura, tots els ens que formen part d'aquest projecte estan governats per JxCat i fins i tot va afirmar que és "un exponent de portes giratòries".

En la resposta, la presidenta del Consell Comarcal va "lamentar la politització d'un tema tan concret com és el servei d'atenció a l'entorn domiciliari", perquè considera que amb aquesta actuació Compromís "no ha fet cap favor al servei, als usuaris ni evidentment tampoc a les treballadores". Josefina Lladós creu que des de l'oposició volen menystenir la tasca feta pels tècnics del Consell, en la qual es basa la decisió presa, i que alhora "han volgut crear un clima enrarit aquestes darreres setmanes, que ha servit per tensionar en excés un servei que actualment s'ofereix a prop d'una quarantena d'usuaris i amb el qual no s'hauria de generar aquesta tensió i aquest dubte continu sobre la gestió del servei, perquè al final no afavoreix en res". Lladós sosté que "ha sigut un clima volgudament buscat" i que "això s'ha vist en el ple, en què hi ha hagut una utilització d'aquest tema amb finalitats polítiques molt clara per part del grup socialista". I conclou que "són coses prou greus com per no deixar-les passar i denunciar-les".

D'altra banda, durant el ple, des de l'equip de govern van replicar que si hi ha un exemple de "portes giratòries" aquest és el partit del qual forma part Carlota Valls, on, afirma Lladós, "funcionen a base de bé". En la rèplica posterior, Valls va defensar que aquesta decisió no és només tècnica sinó també política, perquè "als plens es decideix políticament l'ús que es fa dels recursos públics i la manera com es gestionen".

Valoració tècnica del secretari del Consell

En el debat també hi va intervenir el secretari del Consell Comarcal, que va assegurar que, pels precedents que ha consultat, la sentència del TSJC a la qual al·ludia l'oposició serà probablement tombada pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Tot i això, Compromís defensa que de moment això no ha passat i que és una "suposició personal" del secretari, segons els ha matisat ell mateix. El tècnic també va destacar que, pel que fa al pes que tindran en les decisions, darrerament la societat Sumar ha fet canvis en els seus estatuts que garanteixen una major representativitat dels socis minoritaris que en formen part.

Alhora, i més enllà de l'aspecte legal, des de la secretaria de l'ens consideren que, amb els mitjans de què disposa, actualment el Consell Comarcal no pot assumir una gestió totalment interna d'aquest servei, amb la consegüent contractació de personal, i per això conclou que, des del punt de vista purament tècnic, l'opció proposada en aquest plenari és la més adient per garantir la qualitat del servei.

Mostrar formulari de contacte